Enter your keyword

Direktor Instituta za historiju boravio u službenoj posjeti obrazovnim institucijama u Hrvatskoj i Italiji

Direktor Instituta za historiju boravio u službenoj posjeti obrazovnim institucijama u Hrvatskoj i Italiji

Dr. Sedad Bešlija, direktor Instituta za historiju boravio je početkom marta tekuće godine u službenoj posjeti obrazovnim institucijama u nekoliko gradova u Hrvatskoj i Italiji.

Svrha posjete bila je predstavljanje i donacija/razmjena novijih izdanja Instituta za historiju te razmatranje mogućnosti institucionalne naučnoistraživačke saradnje u narednom periodu.

Prva adresa posjete bio je Dubrovnik, a direktor Instituta se sastao sa prof. dr. Reljom Seferović u Zavodu za povijesne znanosti HAZU Dubrovnik koji je dr. Bešliju detaljno upoznao sa statusom ove ustanove, okvirima rada, tekućim projektima i izdanjima kao i mogućim zajedničkim projektima sa Institutom za historiju. Bila je to prilika da se obiđe sjedište Zavoda koji je smješten u ljetnikovcu plemićke porodice Sorgo izgrađenom 1521. godine, danas zaštićenom kulturnom dobru. Nažalost, i ovaj objekat je u potrebi hitne restauracije za što nije jednostavno osigurati finansijska sredstva.

Druga tačka posjete bio je Filozofski fakultet u Splitu odnosno Odsjek za povijest gdje su domaćini bili prof. dr. Marko Rimac, prof. dr. Josip Vrandečić i prof. dr. Marko Trogrlić. Nakon razmjene publikacija i konstruktivnog razgovora o eventualnoj budućoj naučnoj saradnji, direktor dr. Bešlija je sa prof. dr. Markom Rimcem obišao staru jezgru grada Splita gdje se upoznao sa najzanimljivijim kulturno-historijskim spomenicima u ovom dalmatinskom gradu.

Na putu prema Zadru, dr. Bešlija je obišao čuveni historijski lokalitet, tvrđavu Klis te gradić Drniš interesujući se posebno za ostatke iz osmanskog razdoblja na ovom prostoru, a nakon toga kratko se zadržavši u Šibeniku stigao je do Sveučilišta u Zadru i Odjela za povijest na kojem je prof. dr. Valentini Šoštarić predao nova izdanja Instituta i zahvalio se na dosadašnjoj saradnji istakavši važnost nastavka saradnje sa kolegama iz Zadra u okviru institutskih časopisa i drugih oblika naučnog rada. Institutska izdanja su predata i u knjižnicu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Sljedeća tačka posjete bila je Venecija i Univerzitet Ca’ Foscari. Direktor dr. Bešlija se sastao sa prof. dr. Verom Constantini koju je upoznao sa novim izdanjima Instituta za historiju i institutskim projektima koji su u toku. Sa dr. Constantini, koja ima jako pozitivna iskustva sa akademskim osobljem u Bosni i Hercegovini, razgovaralo se o mogućnosti saradnje na zajedničkim naučnim projektima u budućem periodu, posebno u kontekstu medijevistike i osmanstike imajući u vidu venecijansko-bosanske odnose i uloge koje su imali kroz historiju. Nakon sastanka sa dr. Constantini, dr. Bešlija je kratko posjetio Archivio di Stato i najznačajnije kulturno-historijske spomenike i mjesta u Veneciji.

Direktor Instituta višednevnu službenu posjetu je okončao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Ljubazan doček priredili su prof. dr. Marijeta Rajković Iveta sa Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju i prof. dr. Zrinka Nikolić Jakus, pročelnica Odsjeka za povijest te prof. dr. Vjeran Kursar sa Odsjeka za povijest. U srdačnoj atmosferi, sagovornici su razmjenili publikacije, ali i ideje o mogućnostima i oblicima zajedničke institucionalne saradnje u skorije vrijeme istakavši nedavni suizdavački poduhvat Instituta i Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju (Monografija „Identitet(i) muslimana u Cazinskoj krajini“) kao odličan primjer saradnje. Također, razgovaralo se o mogućnosti zajedničkih aplikacija na projekte koje podržava EU kroz svoje različite naučnoistraživačke platforme. Domaćini su direktora dr. Bešliju upoznali o radu Filozofskog fakulteta sa akcentom na studijske programe i knjižnicu koja nudi odlične mogućnosti za studiranje studentima ovog fakulteta.

Na marginama službene posjete, dr. Bešlija je iskoristio priliku da posjeti grad Trst i Castello di Miramare, čuveni dvorac izgrađen u 19. stoljeću za austrijskog nadvojvodu Maksimilijana i njegovu suprugu Charlotte od Belgije. Dvorac je smješten u blizini grada Trsta na obali Tršćanskog zaljeva. Također, posjeta je upriličena i Islamskim kulturnim centrima u Rijeci, Ljubljani, Zagrebu i Sisku gdje se kod domaćina informisalo o radu ovih ustanova i posebno položaju bošnjačke manjine u Hrvatskoj i Sloveniji. U toku obilaska grada Zagreba, upriličena je i kratka prijateljska posjeta Nj. E. Yavuzu Selimu Kiranu, ambasadoru Republike Turske u Hrvatskoj. Direktor dr. Bešlija je ambasadoru uputio riječi saučešća zbog nastradalih turskih građana u nedavnom zemljotresu, a među temama razgovora bila je mogućnost podrške institutskim projektima koji se tiču bosanskohercegovačke medijevistike i osmanistike.

Posjeta je bila izuzetno korisna i plodonosna za Institut za historiju i njegov rad te međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu.