Enter your keyword

O INSTITUTU

HISTORIJA

PRAVNI STATUS

Institut za historiju u Sarajevu je naučna ustanova koja se bavi naučnoistraživačkim radom iz oblasti historije. Institut je počeo sa radom početkom 1959. godine i djelovao je kao institucija od republičkog značaja, ali se od 1996. finansira na razini kantona Sarajevo, iako je predmet našeg naučnog istraživanja znatno širi i od okvira države Bosne i Hercegovine. Naša istraživanja obuhvataju razdoblje historije od ranoga srednjeg vijeka da savremene historije.
Institut je od 2013. organizaciona jedinica Univerziteta u Sarajevu.

MISIJA

Institut za istoriju je vodeća naučna ustanova u oblasti historiografije u Bosni i Hercegovini, specijalizirana za proučavanje prvenstveno historije Bosne i Hercegovine od ranog srednjeg vijeka do najnovijih dana. Osim istraživanja historije naše zemlje, misija Instituta je da svojim projektima postane mjesto razmjene ideja historičara ne samo sa Balkana nego i mjesto susreta i suradnje historičara iz raznih dijelova svijeta. Osim unapređenja znanja o sveukupnosti povijesnih događanja u vlastitoj zemlji, Institut za istoriju ima misiju postati istraživačko središte koje će otvarati mogućnosti za približavanje raznih historiografskih škola i mjesto susreta historičara sa Istoka i Zapada, jednako kao što je Bosna i Hercegovina tokom čitave svoje povijesti bila mjesto susreta raznih civilizacija. Misija Instituta je i afirmacija kritičkog pogleda na povijest.

CILJEVI

Institut teži zadržati visoke naučne standarde, bez bilo kakvog vannaučnog utjecaja na naučne projekte i rezultate naučnih istraživanja. U tom smislu Institut uspostavlja partnerske odnose sa sličnim institutima u Evropi i svijetu, s ciljem da naučna znanja u svijetu postanu dio naše historijske nauke, ali istodobno je cilj da naša istraživanja postanu dostupna svetskoj stručnoj javnosti. Svoje ciljeve Institut realizira kroz naučne projekte i izdavačku djelatnost, te organizacijom naučnih konferencija, okruglih stolova, seminara, naučnih i stručnih sastanaka iz oblasti historije.