Enter your keyword

U Tuzli i Gračanici održana promocija novih izdanja Instituta za historiju

U Tuzli i Gračanici održana promocija novih izdanja Instituta za historiju

U ponedjeljak, 12. decembra 2022. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli održana je promocija šest publikacija Instituta za historiju iz edicije Historijske monografije.

Goste je dočekala voditeljica Odsjeka za historiju doc. dr. Mersiha Imamović, a na početku promocije kojom je moderirao direktor Instituta za historiju dr. Sedad Bešlija, okupljene je pozdravila dekanesa Filozofskog fakulteta u Tuzli prof. dr. Nihada Delibegović-Džanić koja je istakla zadovoljstvo saradnjom dvije institucije.

U toku promocije, o knjizi „Bosansko kraljevstvo i Srpska Despotovina (1402-1459)“ autora dr. Enesa Dedića, govorio je doc. dr. Nedim Rabić. Posthumno objavljenu knjigu „Zvornički sandžak u XVII stoljeću“ rahmetli dr. Kemala Bašića predstavio je prof. dr. Izet Šabotić, a Dženita Sarač-Rujanac je govorila o knjizi dr. Hane Younis „Biti kadija u kršćanskom carstvu“. U drugom dijelu promocije publici je predstavljena knjiga dr. Muhameda Nametka „Bankarstvo Bosne i Hercegovine u periodu austrougarske uprave“, a promotor je bila dr. Sonja M. Dujmović, nakon koje je prof. dr. Adnan Jahić predstavio knjigu dr. Dujmović „Pod državnim okriljem: Istorija djetinjstva u Bosni i Hercegovini 1878-1941“. Posljednju knjigu na ovoj promociji prezentirao je prof. dr. Sead Selimović, a riječ je o naslovu „Politička biografija Branka Mikulića 1965-1989“, autorice dr. Dženite Sarač-Rujanac.

U poslijepodnevnim satima istog dana saradnici Instituta za historiju posjetili su Gračanicu, a domaćini su im bili Nedžad Peljto, direktor BKC Gračanica i prof. dr. Omer Hamzić.

U Gračanici su publici predstavljena djela iz edicija Posebna izdanja i Memoari. Na početku promocije dr. Elmedina Duranović je govorila o Zborniku radova „Prijelomne godine bh. prošlosti“ s posebnim osvrtom na radove iz srednjovjekovne Bosne. Dr. Hana Younis je predstavila Zbornik radova „Uloga i značaj Gazi Husrev-bega u historiji Bosne i Hercegovine“, a prof. dr. Omer Hamzić je premijerno predstavio novi Zbornik radova „Ustavnost Bosne i Hercegovine kroz historiju“. Na kraju promocije dr. Enes S. Omerović je publici približio proces nastanka i značaj objavljivanja dva putopisa koja su sa poljskog jezika prevedena na bosanski jezik u saradnji sa poljskim historičarem Tomasom J. Lisom i Poljskom ambasadom u Sarajevu, a riječ je o izdanjima Marcina Čerminskog „Poljske kolonije u Bosni. Uspomene iz misije 1902. i odabrana pisma“ te Aleksandera Jablonowskog „Kroz Hercegovinu“. I ovu promociju je moderirao dr. Sedad Bešlija, direktor Instituta za historiju.

Na kraju treba napomenti da je ovom prilikom Institut za historiju poklonio set svojih izdanja bibliotekama i drugim obrazovnim i kulturnim ustanovama u Tuzli i Gračanici.

Promocija je dostupna putem YouTubea: https://rtvtk.ba/sest-monografija-o-proslosti-bih-promovirano-u-tuzli/