Enter your keyword

U Sarajevu upriličena promocija knjige “Identitet/i muslimana Cazinske krajine”, autorice r. Lejle Hairlahović-Hušić

U Sarajevu upriličena promocija knjige “Identitet/i muslimana Cazinske krajine”, autorice r. Lejle Hairlahović-Hušić

U utorak 20. juna 2023. godine u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu održana je promocija knjige “Identitet/i muslimana Cazinske krajine”, autorice r. Lejle Hairlahović-Hušić.

Knjiga je rezultat doktorskog istraživanja prerano preminule profesorice engleskog jezika, magistrice evropskih studija i doktorandice na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antroplogiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu te istraživačice Muzeja ratnog djetinjstva Lejle Hairlahović-Hušić, a objavljena je posthumno 2021. godine u izdanju Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu i Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na promociji su o knjizi govorili dr. sc. Dženita Sarač Rujanac, viša naučna saradnica Instituta za historiju UNSA, koja je bila član komisije za odbranu doktorske disertacije u Zagrebu te recenzent knjige i dr. sc. Ramiza Smajić, naučna saradnica Instituta za historiju UNSA, koja je priredila predgovor izdanju, zajedno sa prof. dr. Marijetom Rajković Ivetom sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Direktor Muzeja ratnog djetinjstva, g. Jasminko Halilović podijelio je sa prisutnima svoje uspomene na uspješnu saradnju sa Lejlom. U ime porodice i Fondacije „Lejla Hairlahović-Hušić“ g. Jasmin Hušić, suprug r. Lejle, govorio je o ciljevima Fondacije koja je pod tim imenom osnovana u znak čuvanja spomena na autoricu. Moderator pete po redu promocije navedene knjige bio je dr. Sedad Bešlija, direktora Instituta za historiju UNSA.

Na kraju promocije projektna menadžerica Muzeja Lejla Alić dodijelila je ovogodišnju stipendiju za obrazovanje Fondacije „Lejla Hairlahović-Hušić“, a dobitnica je Tatjana Žarković.

Promociji su prisustvovali članovi porodice zajedno sa Lejlinom majkom g. Hatidžom, ministar za nauku, visoko obrazovanje i mlade u Vladi Kantona Sarajevo prof. dr. Pavle Krstić, uposlenici naučnih i kulturnih institucija, saradnici Instituta i drugi gosti.

Događaj je organizirala Fondacija „Lejla Hairlahović-Hušić“ u saradnji sa Muzejom ratnog djetinjstva i Institutom za historiju Univerziteta u Sarajevu.