Enter your keyword

U Sarajevu promovirana knjiga Memoari Jelice Belović Bernadžikowski (Ljube T. Daničić)

U Sarajevu promovirana knjiga Memoari Jelice Belović Bernadžikowski (Ljube T. Daničić)

Knjiga Memoari Jelice Belović Bernadžikowski (Ljube T. Daničić) predstavljena je danas u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Radi se o knjizi čiji su urednici Enes S. Omerović i Tomas Jacek Lis, a koja je objavljena kao peta publikacija u okviru edicije Memoari Instituta za historiju. Ovo je rezultat zajedničkog rada i saradnje Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu i Historijskog arhiva u Sarajevu, koji su ujedno i izdavači ove publikacije. Štampanje knjige su podržali Jagelonski univerzitet iz Krakova u Poljskoj i Fondacija za izdavaštvo Sarajevo.

Memoari Jelice Belović Bernadzikowski predstavlja tekst rukopisa koji se već godinama čuva u Historijskom arhivu u Sarajevu. Urednici su napravili transkripciju teksta od četiri stotine stranica, te cjelokupan tekst priredili za štampu. Knjiga je dodatno obogaćena nizom stručnih napomena koje su priložene na kraju teksta a u kojima su opisane manje poznate riječi, ličnosti ali i donijeti prevodi dijelova rukopisa koji su napisani na njemačkom, poljskom, mađarskom, engleskom, talijanskom, francuskom i latinskom jeziku.

Jelica Belović – Bernadžikovska je bila učiteljica, etnologinja, književnica i novinarka, koja je živjela i djelovala na prelazu iz 19. u 20. stoljeće u brojnim gradovima Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije (Vojvodine). Njen rad je prelazio ove granice pa je nerijetko pisala i objavljivala van južnoslavenskog prostora, širom Evrope, što joj je uveliko olakšavala i činjenica da je govorila i pisala na deset jezika.
Već iz tih nekoliko uvodnih rečenica može se vidjeti da životni put i opus Jelice Belović – Bernadžikovske bio izvanredan te da će bez sumnje i sjećanja koja su zabilježena u njenim Memoarima biti od posebne važnosti.

O značaju i sadržaju Memoara na promociji su govorile prof. dr. Amila Kasumović (Filozofski fakultet u Sarajevu, Odsjek za historiju), dr. Sonja M. Dujmović (Institut za historiju – Univerziteta u Sarajevu) i dr. Aida Ličina Ramić (Institut za historiju – Univerziteta u Sarajevu). Prisutnima su se obratili i urednici zbornika Enes S. Omerović (Institut za historiju – Univerziteta u Sarajevu) i Tomas Jacek Lis.
Knjiga se može kupiti u prostorijama Instituta za historiju – Univerziteta u Sarajevu.