Enter your keyword

U Sarajevu održana promocija knjige „Nastanak Republike srpske. Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991-1992)“

U Sarajevu održana promocija knjige „Nastanak Republike srpske. Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991-1992)“

U utorak, 25. aprila, u sarajevskoj Vijećnici upriličena je promocija knjige „Nastanak Republike srpske. Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991-1992)“ autora dr. Muamera Džananovića, dr. Jasmina Medića i dr. Hikmeta Karčića. Knjiga je objavljena u izdanju Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava i Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu.

Promocija je okupila veliki broj zainteresovanih građana, a među njima su bili i brojni predstavnici društveno-političkih institucija.

O naučnom djelu koje predstavlja važno istraživanje o sudbonosnim pitanjima iz historije Bosne i Hercegovine s početka 90-tih godina XX stoljeća govorili su prof. dr. Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka UNSA i dr. Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra „Srebrenica-Potočari“. Među promotorima je bio najavljen i akademik Mirko Pejanović, potpredsjednik ANU BiH, ali je bio spriječen doći, pa su pročitani dijelovi njegove recenzije koju je napisao povodom objavljivanja ovog djela. Autori knjige zahvalili su se svim institucijama i pojedincima koji su dali doprinos da knjiga ugleda svjetlo dana.

Na početku programa, ispred izdavača, skup su pozdravili direktori dva Instituta prof. dr. Rasim Muratović i dr. Sedad Bešlija.

Poruku dr. Bešlije prenosimo u cjelosti:

„Uvažene Ekselencije i eminencije, poštovani autori i promotori, dame i gospodo,

Želim Vam Dobar dan.

Primarna misija i vizija Instituta za historiju UNSA je kritički sagledavati, proučavati i pisati prošlost Bosne i Hercegovine od najstarijih vremena. Danas smo u poziciji, vjerovatno kao nikada do sada, da možemo otvarati najširi spektar tema iz prošlosti i o njima govoriti i pisati na temelju naučnih činjenica i argumenata. Posljednih godina to smo pokazali svojom izdavačkom produkcijom, a kapitalna djela nas tek očekuju.

S tim u vezi je i jednoglasna podrška Vijeća Instituta – koje u ovom času broji 16 doktora historijskih nauka i 3 magistra historije – da se publikuje djelo koje večeras promoviramo.

Zahvaljujem se autorima dr. Muameru Džananoviću, dr. Jasminu Mediću i dr. Hikmetu Karčiću, na naučnoj hrabrosti u cilju osvjetljavanja jedne od najbolnijih tema za sve bosanske domoljube iz naše recentne prošlosti. Hvala im i zbog toga što su se odlučili da svoje djelo

objave unutar relevantnih institucija, i time su pokazali institucionalnu svijest, jer to i nije uvijek slučaj u našim krugovima.

Nadam se da će sadržaj ovog djela ohrabriti i druge istraživače da se pozabave sličnim temama u budućnosti, jer bosanska historija 90-tih godina se tek istražuje i piše.

Vjerujem da se svi istraživači iz oblasti humanističkih i društvenih disciplina mogu okoristiti ovom knjigom.

Ovo je istraživanje obavljeno na najvišem naučnom, univerzitetskom nivou. Da bi ova znanja i saznanja dospjela do širih masa svih uzrasta, biće potrebno da društveno-poltički sistem uradi svoj dio posla. Akademija je uradila svoj dio posla. Ostali trebaju uraditi svoj dio posla. To je ujedno i tajni recept za uspjeh jedne države i društva. Neka svako radi svoj posao.

Ostaje nada da će je čitati i političari. Njima možda i ponajviše treba. Jer, kažu da se historija ne ponavlja, već greške iz nje.

I na koncu ostaje nada da će se preživjele žrtve genocida i nove generacije upoznati sa rezultatima ovog istraživanja jer je antički grčki historičar Tukidid zapisao: “Sadašnjost, iako nikada ne ponavlja tačno prošlost, mora joj neizostavno ličiti. Prema tome, na nju mora ličiti i budućnost”.

Bezbrojne historijske poruke i pouke koje donosi ova knjiga možda kriju u sebi šansu za pokušaj izlaska iz začaranog kruga transgeneracijskog zla, stradanja i nasilja na našim prostorima. Uzmimo pouku. Hvala.“

Na skupu je istaknuto da će u narednom periodu biti održane promocije knjige u više bosanskohercegovačkih gradova kao i u gradovima kojima živi bosanska dijaspora. Uskoro se očekuje prijevod i publikovanje djela na engleski jezik.