Enter your keyword

U SARAJEVU OBILJEŽEN DAN INSTITUTA ZA HISTORIJU

U SARAJEVU OBILJEŽEN DAN INSTITUTA ZA HISTORIJU

U srijedu, 28. decembra 2022. godine Svečanom večerom u organizaciji Univerziteta u Sarajevu – Instituta za historiju obilježen je 28. decembar, Dan ove ustanove. Institut za historiju postoji i djeluje 63 godine i predstavlja jedinstvenu naučno-istraživačku instituciju u Bosni i Hercegovini unutar koje se primarno istražuje i izučava bosanskohercegovačka prošlost.

Svečanoj večeri su prisustvovali rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj, potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine prof. dr. Mirko Pejanović, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, zatim rukovodioci naučnih i kulturnih institucija, penzionisani uposlenici Instituta, aktuelni uposlenici Instituta, te saradnici i prijatelji Instituta koji su u proteklom periodu dali doprinos razvoju ustanove i ostvarenim rezultatima u njenom radu.

Prisutnima se u uvodnom dijelu obratio i dobrodošlicu poželio direktor Instituta za historiju dr. Sedad Bešlija koji se zahvalio saradnicima i prijataljima koji na različite načine pružaju podršku Institutu.
Dr. Bešlija je zatim dao presjek najznačajnijih informacija, postignuća i izazova koje u proteklim godinama živi Institut te dodao: „Institut za historiju, danas jedan od pet naučnoistraživačkih instituta u svojstvu punopravne članice, organizacione jedinice UNSA, po mnogo čemu jedinstvena je institucija u Bosni i Hercegovini. Uprkos svim promjenama i izazovima koji su pratili prošlost Bosne, historiju bosanskohercegovačkog društva, ali i historiju Instituta, uprkos različitim naslijeđenim obavezama iz prethodnog perioda, unatoč 37 inspekcijske posjete u zadnjih pet godina, Institut opstaje, i ne samo da opstaje, već i u nekim segmentima rada bilježi sjajne rezultate, pa i rekorde. Mi često ponavljamo rečenicu koja ima svoje realno utemeljenje: Institut je vodeća bosanskohercegovačka institucija u oblasti historiografije!

I dalje težimo biti mjesto na kojem se proučavaju teme iz naše bogate prošlosti, bez ikakvih ograda, i to na najvišem naučnom i akademskom nivou, istovremeno pokušavajući, u općim okolnostima u kojima radimo, pratiti savremene trendove svjetske historiografije.

Danas je u Institutu zaposleno 26 osoba, a naučni dio kolektiva broji 19 saradnika i to: doktori historijskih nauka 2 naučna savjetnika (ove godine smo, nakon 10 godina, dobili drugog naučnog savjetnika odnosno savjetnicu), 6 viših naučnih saradnika koji kucaju na vrata najvišem zvanju, 7 naučnih saradnika i 4 viša stručna saradnika sa magisterijem. To je, naravno, samo 50% kadrovske popunjenosti, ali manje-više takva je situacija u svim našim institucijama. Samo u posljednjih 6 godina, 7 saradnika je postiglo stepen doktora historijskih nauka.

Najveću pažnju poklanjamo našoj izdavačkoj djelatnosti. Ako uzmemo u obzir samo posljednjih 6 godina, objavili smo 34 izdanja (od čega je 95% autorstvo naših saradnika, što je jako važno, jer danas imamo i jednu pojavu u kojoj različite forme organizacija svoj legitimitet i rad pokušavaju crpiti iz pregalaštva i resursa onih koji nisu organski vezani za tu organizaciju), a u 2021. smo postigli rekord ustanove sa 12 izdanja u jednoj godini. Sve su to vrijedna djela nastala na temelju dugogodišnjih istraživanja u okviru naših 6 edicija.“

Direktor Instituta za historiju je dalje govorio o brojnim aspektima rada ustanove i njenih saradnika u naučnom sektoru, nakon čega se fokusirao na aktuelne i nove izazove koji stoje pred ustanovom, istaknuvši da je prioritet dalji razvoj ustanove, historijske nauke i bosanskohercegovačke historiografije.

Na kraju obraćanja, uz novogodišnje i praznične čestitke, još jednom je pozvao nadležne institucije da podrže Institut u iznalaženju rješenja za dugogodišnji problem neadekvatnih poslovnih prostorija ustanove do konačnog rješenja koje je predviđeno u Kampusu UNSA koji u narednom periodu treba početi s izgradnjom.

Prisutnima se obratio i rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj koji je pohvalio rad Instituta te podijelio podatke o doprinosu Instituta vidljivosti Univerziteta u Sarajevu u naučnom svijetu što ima značajan utjecaj kod konačnog rangiranja Univerziteta na svjetskim rang listama najuspješnijih univerziteta.

Rektor je dodao da je to posljedica završenog procesa digitalizacije izdanja Instituta za historiju čime je povećana dostupnost rezultata rada svjetskoj javnosti te pozvao i druge organizacione jedinice da slijede primjer Instituta za historiju.

Rektor dr. Škrijelj je objasnio situaciju u vezi sa pitanjem smještaja Instituta i izrazio nadu da će se u skorijem vremenu iznaći adekvatno rješenje u odnosu na postojeće do konačnog rješenja, a to je pozicioniranje svih naučnih instituta Univerziteta u Kampus Univerziteta u Sarajevu.

Na kraju obraćanja, rektor je čestitao uposlenicima Dan Instituta i poželio im sreću u budućem radu.
Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić se u svom kratkom pozdravnom obraćanju zahvalio na pozivu, čestitao uposlenicima Dan Instituta i izrazio podršku Institutu u budućem radu te podijelio sa prisutnima opredjeljenje da se za tako važne naučne ustanove treba osigurati dodatna materijalna i infrastrukturna podrška na čemu će se raditi u narednom periodu.

Na kraju se prisutnima obratio i prof. dr. Mirko Pejanović ispred Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine koji je evocirao uspomene na neke institutske projekte na kojima je bio stručni konsultant, čestitao na postignutim rezultatima, posebno u izdavačkoj djelatnosti, te nagovijestio dalju saradnju na naučnim projektima. Potpredsjednik ANU BiH je direktoru Instituta za historiju poklonio i tri najnovija izdanja koja su objavljena u izdavaštvu ove krovne naučne ustanove u Bosni i Hercegovini.

Prisutni gosti su tokom svečanog programa imali priliku pogledati video prezentaciju o institutskim izdanjima u posljednih šest godina kao i fotografije sa održanih petnaest promocija institutskih izdanja diljem Bosne i Hercgeovine u toku 2022. godine.