Enter your keyword

U Sapni održana promocija knjige “Biti kadija u kršćanskom carstvu” dr. Hane Younis

U Sapni održana promocija knjige “Biti kadija u kršćanskom carstvu” dr. Hane Younis

Na poziv organizatora, u okviru Manifestacije XX Dana Hasana Kaimije, 6. juna 2023. godine, u sali Općinskog vijeća u Sapni, publici je predstavljena historijska monografija “Biti kadija u kršćanskom carstvu – rad i osoblje šerijatskih sudova u Bosni i Hercegovini 1878-1914.”, dr. Hane Younis.

O knjizi su u svojstvu promotora govorili dr. Sedad Bešlija, dr. Dženita Sarač – Rujanac i MA Mehmed Hodžić.

Direktor Instituta za historiju i promotor dr. Bešlija je na početku promocije prisutnima govorio o izdavačkoj djelatnosti Instituta i ukratko predstavio značaj knjige dr. Younis koja se, kako je kazao, bavi jedinstvenom temom, skoro pionirski, studiozno razlažući poziciju i praksu šerijatskih sudova i njenih službenika na području Bosne i Hercegovine za vrijeme austougarske uprave i okupacije. Istakao je da je knjiga dobila nagradu za najbolji izdavački poduhvat 2022. godine na Sarajevskom sajmu knjige i da je u štampi prijevod djela na engleski jezik.

Dr. Sarač-Rujanac je govorila o samom sadržaju knjige i predstavila njezina poglavlja istakavši da je autorica uspjela ocrtati i opće obrise duha i političko-civilizacijskog konteksta jednog turbulentnog doba odnosno suštinske promjene koje su nastale na razmeđu 19. i 20. stoljeća i u tom kontekstu sagledati odnos nove vlasti prema jednoj od najvažnijih institucija iz osmanskog perioda.

Magistar Hodžić je istakao da je dr. Younus napisala deset monografija i preko pedeset naučnih radova koji se bave vremenom s kraja osmanske i početka austrougarske ere u Bosni. Govorio je o manjkavostima historiografije austrougarskog razdoblja i u tom kontekstu istakao važnost knjige dr. Younis. Posebno je iznio podatke o osoblju šerijatskog suda u Zvorniku do 1914, čime je izazvao dodatno interesovanje domaće publike za knjigu.

Na kraju promocije publici se obratila i autorica dr. Hana Younus. Ona je istakla da je istražujući sasvim druge teme, naišla na niz zanimljivih dokumenata koji su pobudili njenu naučnoistraživačku znatiželju. To je bio impuls koji je pokrenuo istraživanje teme kojom se skoro niko ranije nije bavio. Govorila je o svojim utiscima o mnogim kadijama koje je pronašla u arhivama i teškim sudbinama koje su doživjeli pod vlašću jednog kršćanskog monarha.

Direktor dr. Bešlija je ovom prilikom biblioteci Mješovite srednje škole u Sapni poklonio set novijih izdanja Instituta za historiju.