Enter your keyword

U Brčkom promovirana izdanja Instituta za historiju UNSA

U Brčkom promovirana izdanja Instituta za historiju UNSA

U petak, 27.9.2019. godine u Domu Islahijet u Brčkom održana je promocija najnovijih izdanja Instituta za historiju UNSA. Organizatori promocije bili su Institut i BZK “Preporod” Brčko.
Na početku promocije ispred domaćina obratio se Edin Jašarević, predsjednik BZK “Preporod” Brčko koji je gostima poželio dobrodošlicu. Uz njega, učesnike programa srdačno je dočekao i Ćazim Suljević, direktor Arhiva Brčko distrikta. Potom je pozdravni govor uputio i dr. Sedad Bešlija, v.d. direktor Instituta.
Nakon toga, uslijedila je promocija najprije četiri historijske monografije Instituta koje su publikovane u zadnje dvije godine. Knjigu “Istimalet: Bosna u osmanskoj političkoj strategiji 15. i 16. stoljeće” dr. Sedada Bešlije predstavio je dr. Muamer Hodžić s Orijentalnog instituta UNSA; knjigu dr. Hane Younis “Od dućana do pozorišta – sarajevska trgovačka elita 1851-1878.” predstavio je dr. Muhamed Nametak; o knjizi dr. Enesa S. Omerovića “Nacionalne manjine u BiH (1918-1941)” govorila je dr. Sonja Dujmović; dr. Sedad Bešlija predstavio je knjigu dr. Muhameda Nametka “Bosanski trougao u crvenoj zvijezdi – kulturni tokovi i izgradnja socijalističkog društva u BiH 1945-1952.”
U završnom dijelu promocije doc. dr. Amir Duranović sa Filozofskog fakulteta UNSA govorio je o najnovijem 47. broju časopisa Prilozi Instituta za historiju, a promociju je zaokružila dr. Sabina Veladžić koja je predstavila drugi institutski časopis, Historijska traganja/Historical searches br. 17.
Na kraju programa kojim je moderirao Adnan Kalesić, uposlenik Arhiva Brčko distrikta i član Udruženja arhivista Brčko distrikta, publika je imala priliku da uzme riječ i postavi pitanja ili da svoja zapažanja nakon čega je uslijedio zanimljiv razgovor.