Enter your keyword

Potpisan Sporazum o saradnji Instituta za historiju i Fakulteta za humanističke nauke Univerziteta Pendidikan Sultan Idris iz Malezije

Potpisan Sporazum o saradnji Instituta za historiju i Fakulteta za humanističke nauke Univerziteta Pendidikan Sultan Idris iz Malezije

U utorak, 6. decembra 2022. godine potpisan je Sporazum između Univerziteta u Sarajevu – Instituta za historiju i Fakulteta za humanističke nauke Univerziteta Pendidikan Sultan Idris iz Malezije, koji obuhvata naučno-istraživačku i akademsku saradnju.

U narednom periodu pristupit će se definiranju projektnih zadataka koji će obuhvatiti prezentaciju historije Bosne i Hercegovine stručnoj i široj javnosti u Maleziji, kao i upoznavanje bosanskohercegovačke stručne i šire javnosti o istraživanjima iz oblasti historije koja se provode u Maleziji, posebno na Odsjeku za historiju Fakulteta humanističkih nauka iz Malezije.

Univerzitet Pendidikan Sultan Idris je javni univerzitet u gradu Tanjung Malim, Perak u Maleziji. Jedna je od najstarijih institucija visokog obrazovanja u Maleziji, osnovan 1922. godine. UPSI ima dva kampusa, kampus Sultan Abdul Jalil Shah (KSAJS) i kampus Sultan Azlan Shah (KSAS). Glavni kampus nalazi se na 300 hektara površine u gradu Tanjung Malim koji se proteže između državne granice Perak i Selangor. Novi kampus nalazi se na 800 jutara (3,2 km2) mjestu u novom naselju Proton City, 5 kilometara od sadašnjeg kampusa.

Osnovano je 9 fakulteta, a među njima je i Fakultet za humanističke nauke. Među alumnistima Univerziteta Pendidikan Sultan Idris nalaze se važne ličnosti iz historije Malezije i Bruneja. Među njima su Jamil Umar, direktor Centra za historiju Bruneja i ossnivač moderne historije Bruneja, akademik Pendeta Za'ba, poznat kao otac modernog malajskog jezika, Ghafar Baba, bivši zamjenik premijera Malezije te Abdul Rahman Talib, bivši ministar obrazovanja Malezije.

U ime Instituta za historiju Sporazum o saradnji potpisao je direktor dr. Sedad Bešlija, a u ime Fakulteta za humanističke nauka UPSI dekanesa prof. dr. Nor Kalsum binti Mohd Isa.