Enter your keyword

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS i Rektor UNSA u posjeti Institutu za historiju

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS i Rektor UNSA u posjeti Institutu za historiju

U utorak, 9. marta, direktor Instituta dr. Sedad Bešlija primio je u radnu posjetu prof. dr. Meliku Husić-Mehmedović, ministricu za nauku, visoko obrazovanje i mlade u Vladi Kantona Sarajevo, pomoćnicu ministrice mr. Azeminu Njuhović i prof. dr. Rifata Škrijelja, rektora Univerziteta u Sarajevu.

Direktor Instituta je tokom razgovora upoznao goste s ključnim postignućima Instituta u proteklih šest decenija rada. Istakao je da je Institutu potreban dalji razvoj u svim segmentima rada: kadrovskom, infrastrukturnom, projektnom, informaciono-tehnološkom i međunarodnom. U tom smislu ukratko je prezentirao tekuće aktivnosti unutar Instituta. Bila je to prilika da se naglase i specifičnosti naučnoistraživačkog rada iz oblasti historije kao nacionalne discipline i zatraži razumijevanje i podrška osnivača kod budućih zakonskih rješenja, ali i postavljanja adekvatnih uvjeta prilikom aplikacija za naučnoistraživačke projekte. Akcentirano je da Institut potrebuje odvojenu dodatnu podršku za arhivska istraživanja saradnika i izdavačku djelatnost te kapitalne projekte koji su u pripremi.

Ministrica je izrazila zadovoljstvo postignutim rezultatima u radu ustanove i iskazala opredjeljenje za uvažavanje specifičnosti humanističkih disciplina kroz buduća zakonska rješenja. Također, istaknula je podršku daljem razvoju ustanove, kao i spremnost za saradnju sa UNSA u procesu rješavanja dugogodišnjeg problema Instituta – smještaja ustanove.

Posjeta je realizirana u sklopu predviđenih redovnih posjeta ministrice svim organizacionim jedinicama Univerziteta.