Enter your keyword

Lijepe vijesti o institutskim izdanjima stižu iz Poljske

Lijepe vijesti o institutskim izdanjima stižu iz Poljske

Poljsko historijsko društvo – podružnica u Krakovu (Polskie Towarzystwo Historyczne – Oddział w Krakowie) i Odjel za historiju Jagelonskog univerziteta (Wydział Historyczny Uniwersytetu Jagiellońskiego) od 2001. godine dodjeljuju Nagradu Wacław Felczak i Henryk Wereszycki kao priznanje za iznimna postignuća nekom od poljskih ili stranih autora koji se bave historijom srednje i istočne Evrope za djela koja su objavljena u posljednje 3 godine. Nagrada se dodjeljuje svake godine, naizmjenično poljskom ili stranom autoru, a ove godine nagrađivani su strani autori.

Među knjigama pristiglim na konkurs ove godine bila je i knjiga „Pod državnim okriljem: istorija djetinjstva u Bosni i Hercegovini 1878-1941“ naše kolegice dr. Sonje M. Dujmović, koja je ušla u uži krug i nominirana za glavnu nagradu, čime je Institutu za historiju i kolegici Dujmović odano priznanje za rad i ukazana velika čast. Nominirane su knjige:

  • Katarina Horvat, Kućna služinčad u Zagrebu 1880-1914, Srednja Europa, Zagreb 2021.
  • Sonja M. Dujmović, Pod državnim okriljem: istorija djetinjstva u Bosni i Hercegovini 1878-1941, Univerzitet u Sarajevu – Institut za historiju, Sarajevo 2021.
  • Dušan Fundić, Austrougarska i nastanak Albanije (1896-1914), CLIO, Belgrad 2021.
  • Božena Vranješ-Šoljan, Dalmacija. Stoljeće povijesnih i demografskih mijena 1815–1918, EDUCA, Zagreb 2021.
  • Natasha Wheatley, The Life and Death of States: Central Europe and the Transformation of Modern Sovereignty, Princeton University Press, Princeton 2023.

(Aktualności – Wydział Historyczny – Uniwersytet Jagielloński (uj.edu.pl))

Na svečanoj dodjeli nagrada koja je održana u Krakovu 13. decembra 2023. godine glavnu nagradu je dobio Dušan Fundić za knjigu „Austrougarska i nastanak Albanije (1896-1914)“, a počasna nagrada dodijeljena je dr Miklósu Mitrovits-u kao priznanje za njegova naučna dostignuća, sa posebnim naglaskom na knjigu „Zakazane kontakty. Współpraca opozycji polskiej i węgierskiej 1976–1989.“

Institut za historiju čestita dobitnicima glavne i počasne nagrade, kao i kolegici dr. Sonji M. Dujmović na uspjehu i promociji Instituta za historiju van granica Bosne i Hercegovine.

(Aktualności – Wydział Historyczny – Uniwersytet Jagielloński (uj.edu.pl)