Enter your keyword

Institut za historiju predstavio prvi webshop na Univerzitetu u Sarajevu

Institut za historiju predstavio prvi webshop na Univerzitetu u Sarajevu

U četvrtak, 28.09.2023. godine u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu održana je promocija projekta pod nazivom „Digitalizacija i izrada digitalnog kataloga/web shopa izdavaštva Univerziteta u Sarajevu – Instituta za historiju“, te je javnosti predstavljen webshop Univerziteta u Sarajevu – Instituta za historiju.

Direktor Instituta dr. Sedad Bešlija istakao je da je Institut za historiju prva organizaciona jedinica na Univerzitetu u Sarajevu koja je kreirala vlastiti webshop, te je kazao da je tim činom Institut postavio nove standarde na Univerzitetu zahvaljujući angažmanu mladih akademskih saradnika.

Radi se o projektu koji će omogućiti lakšu prodaju izdavaštva i time će povećati prihode Instituta, a pri tome ćemo svim zainteresiranim građankama i građanima u Bosni i Hercegovini, a i onima izvan zemlje, omogućiti da pristupe izdanjima Instituta i da ostvare uvid u sadržaj, te da kupe željeno izdanje putem online trgovine, kazala je Anida Ibričič, MA, voditelj projekta i stručna saradnica na Institutu. Također, istakla je da je idejnom realizacijom ovoga projekta osigurana promocija domaćih naučnih inovacija i osigurana je saradnja na međunarodnom nivou izradom prezentativne baze rada i djelovanja Instituta, te da je realizacija ovakvog projekta značajna promocija ne samo za Institut nego i za Univerzitet u Sarajevu.

Nakon promocije projekta, direktor Instituta dr. Sedad Bešlija uručio je zahvalnice Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Federalnom ministarstvu kulture i sporta za finansijsku podršku realizaciji projekta.

Promociji je prisustvao veliki broj nastavnika, saradnika i rukovodioca na UNSA, studenti, rodbina i prijatelji, kao i mediji.

Ispred Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine promociji je prisustvovao gospodin Suvad Džafić, pomoćnik ministrice dr.sc. Dubravke Bošnjak. Promocija je podržana i od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke te su istoj prisustvovali Borka Šunjić, viši stručni saradnik za praćenje utroška sredstava tekućih transfera za finansiranje visokog obrazovanja i Goran Karanović, viši stručni saradnik za oblast naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti.

Vjerujemo da će webshop Instituta za historiju poslužiti kao pozitivan primjer dobre prakse drugim organizacionim jedinicama na Univerzitetu, ustanovama nauke i kulture da pristupe sličnim poslovnim modelima te da na taj način ostvare ekonomsku dobit.

Pristup webshopu Instituta ostvaruje se putem www.webshop.iis.unsa.ba kao i putem web stranice Instituta za historiju.

U drugom dijelu promocije, Igor Mišković, bibliotkar Instituta za historiju predstavio je završeni projekat Popisa biblioteke Instituta naglasivši u svom izlaganju sve poteškoće s kojima se Institut suočavao tokom procesa Popisa od još uvijek neriješenog pitanja smještaja Instituta do pojačanih inspekcijskih nadzora na bazi anonimnih prijava koje su bile neosnovane.