Enter your keyword

Dr. Sedad Bešlija učestvovao na Međunarodnom naučnom skupu „Husejin-paša Boljanić i njegove zadužbine“ u Pljevljima (Crna Gora)

Dr. Sedad Bešlija učestvovao na Međunarodnom naučnom skupu „Husejin-paša Boljanić i njegove zadužbine“ u Pljevljima (Crna Gora)

U Pljevljima je od 7. do 9. juna održan bogat kulturni i naučni program u povodu obilježavanja 450 godina Husejin-pašine džamije, remek djela osmanske arhitekture na Balkanu. Najprije je u petak u sali Doma kulture otvorena izložba Kur'ana Husejin-paše Boljanića u suorganizaciji Islamske zajednice u Crnoj Gori i Zavičajnog muzeja Pljevlja. Ispred organizatora obratili su se Jakup Durgut, mujezin Husejin-pašine džamije i dr. Branko Banović, direktor Muzeja. Istog dana je u okviru manifestacije upriličena i promocija poštanske marke sa motivom džamije. PR služba PTT Crne Gore je predstavila povod i značaj objavljivanja poštanske marke. Na koktelu koji je organizovan tim povodom prisustvovali su svi značajni predstavnici naučnog, kulturnog, političkog i vjerskog života Pljevalja.

U subotu i nedjelju je održan dvodnevni Međunarodni naučni skup pod nazivom „Husejin-paša Boljanić i njegove zadužbine“ na kojem je učestvovalo 15 naučnih radnika i istraživača iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Dr. Sedad Bešlija, v.d. direktora Instituta, podnio je referat s temom: „Iz prošlosti kadiluka Tašlidža (Pljevlja) u 17. stoljeću“. Do početka skupa, Zbornik radova je, zahvaljujući ažurnosti i trudu organizatora, odštampan i podijeljen prisutnima.

Centralna svečanost održana je u subotu u sali Doma za kulturu. Na njoj su se obratili, između ostalih, v.d. predsjednika opštine Mervan Avdović, ministar za kulturu Aleksandar Bogdanović i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić. Uslijedio je bogat kulturni program. Povodom ovog jubileja uspostavljena ja nagrada „Husejin-paša Boljanić“. Nagrada je ove godine uručena čovjeku koji je dao najveći doprinos u obnovi sjaja Husejin-pašine džamije, Đorđu Džuveroviću, bivšem direktoru Rudnika Pljevlja.

Učesnici naučnog skupa su u nedjelju posjetili Manastir sv. Trojice, antički grad Municipium S, Most na Tari, Nacionalni park Durmitor i Crno jezero na Žabljaku.
Program obilježavanja je podržan od više institucija u Crnoj Gori i Pljevljima, a Organizacionim odborom je rukovodio prof. emeritus Enes Pelidija.