Enter your keyword

DIREKTOR INSTITUTA ZA HISTORIJU DR. SEDAD BEŠLIJA BORAVIO U RADNOJ POSJETI ISTANBULU

DIREKTOR INSTITUTA ZA HISTORIJU DR. SEDAD BEŠLIJA BORAVIO U RADNOJ POSJETI ISTANBULU

U periodu od 17. do 24. augusta 2020. godine dr. Sedad Bešlija, direktor Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu, boravio je u Istanbulu. Cilj putovanja bio je upriličiti radne posjete određenim naučnim i obrazovnim centrima, susret sa istaknutim akademskim radnicima iz oblasti historije te istraživački boravak Osmanskom arhivu Predsjedništva Republike Turske.

Dr. Bešlija je, između ostalog, posjetio izdavačku kuću „Vakıfbank“ i dr. Hüseyina Yorulmaza, direktora ove kuće, s kojim je razgovarao o mogućnostima saradnje između Instituta za historiju i navedene izdavačke kuće u pogledu prevođenja na turski jezik određenih institutskih izdanja. Dr. Yorulmaz je dugogodišnji član nastavnog osoblja Univeziteta u Sakaryi, ali je, između ostalog, u toku svoje karijere od 2000. do 2003. godine boravio i u Bosni i Hercegovini odnosno u Tuzli gdje je osnovao Odsjek za turski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu UNTZ. Zaključeno je da se u što skorijem vremenu napravi prijedlog izdanja bosanskih autora koja će se prevesti i objaviti na turskom jeziku, posebno izdanja koja se tiču historije Balkana i Bosne u osmanskom, a zatim i drugim historijskim periodima.

Dr. Bešlija je posjetio i Centar za nauku, kulturu i obrazovanje (ILKE/ILEM) koji je nastao 1980. godine kao fondacija, primarno s ciljem podrške procesu obrazovanja i specijalizacije postdiplomanata u različitim naučnim disciplinama. U Centru je direktora Instituta primio dr. Abdulkadir Madžit, novoimenovani predsjednik Upravnog odbora, koji je ujedno i član nastavnog osoblja Univerziteta u Kodžaeliju. Sa dr. Madžitom je razgovarano o mogućnostima saradnje između dvije ustanove na polju zajedničkih projekata iz oblasti historiografije kao što su zajednička izdanja, prevođenje izdanja na bosanski odnosno turski jezik, organizacija naučnih konferencija i mobilnost naučnoistraživačkog osoblja.

U okviru radne posjete Istanbulu, dr. Bešlija je posjetio i prof. emeritusa Mehmeta Ipširlija u njegovom kabinetu na Univerzitetu Medipol, doajenom osmanističkih istraživanja u Turskoj, jednim od najplodnijih turskih historičara-osmanista čiji je rad prepoznat u svjetskim historiografskim okvirima. Njegovi radovi su nezaobilazna literatura za osmaniste širom svijeta, pa tako i Balkana. Dr. Ipširli je ujedno i član Turskog historijskog instituta (Türk Tarih Kurumu), kao i emeritus-predavač na više univerziteta u Turskoj (Univerzitet Istanbul, Univerzitet Fatih, Univerzitet Medipol i dr.). U razgovoru sa prof. Ipširlijem, direktor Instituta je Ipširlija upoznao s radom i razultatima Instituta u posljedne vrijeme, prenio iskustva na polju historiografije kao i ciljeve i program rada koji stoji pred Institutom u narednom periodu. Dr. Ipširli se u razgovoru prisjetio svojih posjeta Bosni i Hercegovini i jednog broja historičara starije generacije, te je izrazio spremnost na saradnju i podršku institucionalnoj saradnji između Instituta i srodnih ustanova u R. Turskoj.

U toku radnog boravka u Istanbulu, dr. Bešlija je posjetio i Osmanski arhiv Predsjedništva Republike Turske u Istanbulu u kojem se nalazi oko 95 miliona pojedinačnih dokumenata iz vremena Osmanske države te oko 400 hiljada deftera (katastarskih popisa). Uz istraživački dio rada na arhivskoj građi, dr. Bešlija se upoznao i sa radom i rezultatima Arhiva u posljednjih nekoliko godina, posebno u okviru izdavačke djelatnosti.