Enter your keyword

Direktor Instituta za historiju dr. Sedad Bešlija boravio u višednevnoj akademskoj posjeti Republici Turskoj

Direktor Instituta za historiju dr. Sedad Bešlija boravio u višednevnoj akademskoj posjeti Republici Turskoj

U okviru programa ERASMUS + u periodu od 4. marta do 8. marta dr. Sedad Bešlija, direktor Instituta za historiju boravio je na Bliskoistočnom Tehničkom Univerzitetu u Ankari (Middle East Techincal University). Na Odsjeku za historiju Fakulteta društvenih nauka studentima dodiplomskog studija održao je nekoliko predavanja iz historije osmanskog perioda. Također, posjetu je iskoristio za upoznavanje i razmjenu akademskih iskustava sa akademskim i istraživačkim osobljem Odsjeka za historiju na čelu sa domaćinima doc. dr. Birten Çelik, šeficom Odsjeka i prof. dr. Omerom Turanom.

Tokom boravka u Ankari, dr. Bešlija je upriličio posjetu i Odsjeku za historiju Univerziteta Ankara gdje se susreo sa prof. dr. Hatice Oruç, doktorandicom i stalnom saradnicom, rado viđenim gostom Univerziteta u Sarajevu. Također, posjetu je upriličio i Turskom historijskom institutu (Türk Tarih Kurumu) na kojem je o modalitetima buduće saradnje dvije ustanove razgovarao sa zamjenikom direktora Hüseyinom Muratom Yüce. Zatim sam posjetio i Generalnu direkciju vakufa Republike Turske odnosno Centar za istraživanje vakufa i direktora Centra g. Mevlüta Çama. Tema razgovara bili su dosadšanji rezultati naučnih istraživanja vakufa koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu i eventualno mogućnost učešća saradnika Instituta za historiju u budućim projektima Centra za istraživanje vakufa. Na poziv zastupnika u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske g. Ibrahima Ufuka Kaynaka, direktor dr. Bešlija posjetio je g. Kaynaka u njegovom kabinetu gdje su razmjenili mišljenja o političkoj situaciji u Turskoj i Bosni i Hercegovini te mogućnostima intenzivnijeg i detaljnijeg informisanja zastupnika o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini imajući u vidu izazove s kojima se naša država suočava po pitanju stalnih prijetnji i pokušaja udara na ustavni poredak i teritorijalni integritet. Zadnju posjetu dr. Bešlija je imao u Strateškom centru za analize – SASAM gdje je razgovarao sa mr. Sulejmanom Erdemom, predsjednikom Centra. Tema razgovora bila je akademska i naučna saradnja između istraživača koje okuplja SASAM i saradnika Instituta za historiju te drugih srodnih ustanova i organizacija u Bosni i Hercegovini koje okupljaju stručnjake iz različitih naučnih oblasti.

U subotu 9. marta dr. Bešlija boravio je u Balıkesiru, na poziv Univerziteta Balıkesir i Fondacije Ensar koji su organizovali naučni panel u povodu 47. godišnjice smrti prof. dr. Muhameda Tajiba Okića, svestranog naučnika koji je zaslužan za osnivanje modernih Teoloških fakulteta u Turskoj 50-tih i 60-tih godina 20. stoljeća. Direktor Bešlija je na panelu bio jedan od govornika i izlagao na temu “Doprinos Tajiba Okića historijskoj nauci”. Također, i ova posjeta je iskorištena za razgovor na temu modaliteta akademske i naučne saradnje između tamošnjeg Univerziteta i Instituta za historiju.

U ponedjeljak, 11. marta dr. Bešlija je u Istanbulu posjetio Udruženje „Türkiye, Bosna, Sancak“ koje okuplja državljane Turske porijeklom iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka. Domaćin je bio jedan od bivših predsjednika Udruženja g. Hilmija Erdem, kojem je direktor Instituta predstavio rezultate rada Instituta i razmijenio mišljenje o mogućoj podršci Udruženja radu Instituta kao i prezentaciji rezultata rada Instituta u Turskoj u kontekstu očuvanja bosanskog i bošnjačkog identiteta u toj prijateljskoj zemlji.