Enter your keyword

Direktor Instituta za historiju dr. Sedad Bešlija boravio u Crnoj Gori

Direktor Instituta za historiju dr. Sedad Bešlija boravio u Crnoj Gori

U periodu od 02.10. do 04.10.2020. godine direktor Instituta za historiju dr. Bešlija boravio je u Crnoj Gori.

Povod putovanja bilo je učešće na Međunarodnom naučnom skupu, po pozivu organizatora, u povodu 115 godina od zvaničnog priznavanja islama u Crnoj Gori pod naslovom „Islam i muslimani u Crnoj Gori“ u organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, a mjesto održavanja skupa bila je Medresa “Mehmed Fatih” u Tuzima/Podgorica.

U svojstvu direktora Instituta za historiju i višeg naučnog saradnika za oblast starija historija – osmanski period, dr. Bešlija je na skupu izložio referat pod naslovom „Prilog izučavanju prošlosti kadiluka Novi u 17. stoljeću (do početka Velikog Bečkog/Morejskog rata)“. Bio je to uvodni referat (od ukupno 16 referata) u okviru I panela skupa koji je imao za cilj, u kontekstu naslova skupa, tematizirati tragove islama i muslimana na jednom dijelu današnje južne Crne Gore, a nekadašnjeg Hercegovačkog sandžaka u sastavu Bosanskog ejaleta. Referat je utemeljen na naučnom radu koji je predat organizatoru skupa prije početka događaja i bit će uskoro objavljen u Zborniku radova sa naučnog skupa.

Na marginama naučnog skupa, dr. Bešlija je poklonio set izdanja Instituta za historiju biblioteci Medrese “Mehmed Fatih” te obavio stručne razgovore te razmijenio mišljenja i ideje sa nekoliko učesnika skupa iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine o budućoj saradnji na sličnim projektima.