Enter your keyword

Održan Međunarodni naučni skup “Bosna i njeni susjedi u srednjem vijeku”

Održan Međunarodni naučni skup “Bosna i njeni susjedi u srednjem vijeku”

U organizaciji Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu od 9. do 11 maja 2018. godine održan je Međunarodni naučni skup „Bosna i njeni susjedi u srednjem vijeku“. Organizacioni odbor skupa činili su historičari srednjovjekovnog perioda iz Instituta za historiju Elmedina Duranović, Nedim Rabić i Enes Dedić. Održavanje naučnog skupa financijski su podržali Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodin Bakir Izetbegović, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Aktivnosti u organizaciji skupa provodila je administracija Instituta za historiju na čelu sa tadašnjom direktoricom dr. Senijom Milišić, kojoj dugujemo zahvalnost na podršci i svesrdnoj pomoći u organizaciji i iznalaženju finansijskih sredstava za realizaciju skupa.

Poseban fokus na ovom skupu bio je usmjeren na rezultate istraživanja odnosa bosanske države sa Ugarskom, Venecijom, Dubrovnikom, Srbijom, Hrvatskom, ali i sa Rimskom kurijom te drugim zemljama sa kojima je Bosna imala diplomatske kontakte. Cilj ovog skupa je razmjena naučnih saznanja, dostignuća i ideja historičara na prostoru jugoistočne Evrope, te definiranje međunarodnog položaja srednjovjekovne bosanske države u to doba. Na skupu su prezentirane žive političke, ekonomske, društvene, kulturne i religijske veze bosanskih i susjednih dvorova. Još jedan od pozitivnih rezultata skupa tiče se povezivanja institucija iz Bosne i Hercegovine i iz drugih zemalja koje se bave proučavanjem srednjovjekovne historije. Skup na kojem su učestvovali historičari iz više zemalja pokazao se kao pogodan poligon za sučeljavanje različitih historiografskih škola, predstavljena je širina po pitanju metodoloških pristupa te ponuđeni različiti uglovi promatranja naslovljene problematike.

Svečanost otvaranja skupa upriličena je u Gradskoj Vijećnici u Sarajevu 9. maja u 19 sati. Zainteresiranost javnosti za uvijek aktuelnim pitanjima srednjovjekovne historije svjedoči i činjenica da je ovom događaju prisustvovao i veliki broj gostiju koji za ovu tematiku nisu izravno vezani profesionalnim aktivnostima. Otvorenje međunarodnog naučnog skupa moderirala je Hana Younis iz Instituta za historiju. Prisutnima u Vijećnici ispred rektorata Univerziteta u Sarajevu obratila se prorektorica Dženana Husremović, ispred Instituta za historiju se obratio v.d. direktora Muhamed Nametak, dok se ispred Predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodina Bakira Izetbegovića prisutnima obratio gospodin Amel Suljović. Nakon svečanog otvorenja skupa u prostorijama Gradske Vijećnice upriličen je Svečani koncert Moskovskog kamernog orkestra Schnittke.

Radni dio skupa održan je 10. i 11. maja 2018. godne u sali hotela Europe u Sarajevu. Pored domaćih naučnika iz Bosne i Hercegovine na skupu su učestvovali i historičari iz Hrvatske, Srbije, Mađarske i Poljske koji su ujedno predstavljali i institucije iz kojih dolaze. Na skupu je ukupno učestvovalo 26 izlagača, a predstavljena su 24 izlaganja koja tretiraju problematiku odnosa Bosne i drugih zemalja u srednjem vijeku. Prije samog početka radnog dijela skupa prisutne je pozdravio v.d. direktora Instituta za historiju Muhamed Nametak. Uvodno obraćanje u ime organizacionog odbora skupa održala je Elmedina Duranović. Na kraju radnog dijela skupa prisutnima se ispred organizacionog odbora skupa obratio Nedim Rabić te se zahvalio i čestitao svim učesnicima. Nakon završetka izlaganja svim učesnicima skupa i prisutnom auditoriju omogućena je posjeta Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.