2018. godinaOdržan Međunarodni naučni skup "Bosna i njeni susjedi u srednjem vijeku"
12.05.2018.U organizaciji Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu od 9. do 11 maja 2018. godine održan je Međunarodni naučni skup „Bosna i njeni susjedi u srednjem vijeku“. Organizacioni odbor skupa činili su historičari srednjovjekovnog perioda iz Instituta za historiju Elmedina Duranović, Nedim Rabić i Enes Dedić. Održavanje naučnog skupa financijski su podržali Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodin Bakir Izetbegović, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Aktivnosti u organizaciji skupa provodila je administracija Instituta za historiju na čelu sa tadašnjom direktoricom dr. Senijom Milišić, kojoj dugujemo zahvalnost na podršci i svesrdnoj pomoći u organizaciji i iznalaženju finansijskih sredstava za realizaciju skupa.

Poseban fokus na ovom skupu bio je usmjeren na rezultate istraživanja odnosa bosanske države sa Ugarskom, Venecijom, Dubrovnikom, Srbijom, Hrvatskom, ali i sa Rimskom kurijom te drugim zemljama sa kojima je Bosna imala diplomatske kontakte. Cilj ovog skupa je razmjena naučnih saznanja, dostignuća i ideja historičara na prostoru jugoistočne Evrope, te definiranje međunarodnog položaja srednjovjekovne bosanske države u to doba. Na skupu su prezentirane žive političke, ekonomske, društvene, kulturne i religijske veze bosanskih i susjednih dvorova. Još jedan od pozitivnih rezultata skupa tiče se povezivanja institucija iz Bosne i Hercegovine i iz drugih zemalja koje se bave proučavanjem srednjovjekovne historije. Skup na kojem su učestvovali historičari iz više zemalja pokazao se kao pogodan poligon za sučeljavanje različitih historiografskih škola, predstavljena je širina po pitanju metodoloških pristupa te ponuđeni različiti uglovi promatranja naslovljene problematike.

Svečanost otvaranja skupa upriličena je u Gradskoj Vijećnici u Sarajevu 9. maja u 19 sati. Zainteresiranost javnosti za uvijek aktuelnim pitanjima srednjovjekovne historije svjedoči i činjenica da je ovom događaju prisustvovao i veliki broj gostiju koji za ovu tematiku nisu izravno vezani profesionalnim aktivnostima. Otvorenje međunarodnog naučnog skupa moderirala je Hana Younis iz Instituta za historiju. Prisutnima u Vijećnici ispred rektorata Univerziteta u Sarajevu obratila se prorektorica Dženana Husremović, ispred Instituta za historiju se obratio v.d. direktora Muhamed Nametak, dok se ispred Predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodina Bakira Izetbegovića prisutnima obratio gospodin Amel Suljović. Nakon svečanog otvorenja skupa u prostorijama Gradske Vijećnice upriličen je Svečani koncert Moskovskog kamernog orkestra Schnittke.

Radni dio skupa održan je 10. i 11. maja 2018. godne u sali hotela Europe u Sarajevu. Pored domaćih naučnika iz Bosne i Hercegovine na skupu su učestvovali i historičari iz Hrvatske, Srbije, Mađarske i Poljske koji su ujedno predstavljali i institucije iz kojih dolaze. Na skupu je ukupno učestvovalo 26 izlagača, a predstavljena su 24 izlaganja koja tretiraju problematiku odnosa Bosne i drugih zemalja u srednjem vijeku. Prije samog početka radnog dijela skupa prisutne je pozdravio v.d. direktora Instituta za historiju Muhamed Nametak. Uvodno obraćanje u ime organizacionog odbora skupa održala je Elmedina Duranović. Na kraju radnog dijela skupa prisutnima se ispred organizacionog odbora skupa obratio Nedim Rabić te se zahvalio i čestitao svim učesnicima. Nakon završetka izlaganja svim učesnicima skupa i prisutnom auditoriju omogućena je posjeta Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

 • Održan Međunarodni naučni skup
 • Održan Međunarodni naučni skup
 • Održan Međunarodni naučni skup
 • Održan Međunarodni naučni skup

Informacije o promociji prenijeli su i brojni mediji:

Otvoren Međunarodni naučni skup 'Bosna i njeni susjedi u srednjem vijeku' (FENA)
Crkva bosanska evropski je specifikum (Al Jazeera Balkans)
Srednjovjekovna Bosna u odnosu sa susjedima: Historija ponosa, moći i kulture (Klix)
Otvoren Međunarodni naučni skup Bosna i njeni susjedi u srednjem vijeku (Faktor)
Obavijest
21.05.2018.Na III vanrednoj sjednici Vijeća Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu održanoj u ponedjeljak 7. maja 2018. godine sa pozicije direktora prijevremeno je razrješena dr. Senija Milišić. Na istoj sjednici Vijeće je za v.d. direktora Instituta za historiju izabralo dr. Muhameda Nametka.

 • Izbor


Institut za historiju organizira Međunarodni naučni skup "Bosna i njeni susjedi u srednjem vijeku"
05.05.2018.Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu organizira Međunarodni naučni skup "Bosna i njeni susjedi u srednjem vijeku" koji će biti održan 10. i 11. maja 2018. godine u sali Hotela Europa u ulici Vladislava Skarića br. 5.

Svečano otvorenje će biti upriličeno u Gradskoj Vijećnici u srijedu 9. maja 2018. godine sa početkom u 19 sati.

Program skupa i pozivnicu možete preuzeti ovdje:

Program 1

Program 2

PozivnicaKONKURS ZA IZBOR U ZVANJE
21.03.2018.Institut za historiju raspisuje konkurs za izbor u zvanje za slijedeću oblast:

Naučni saradnik za oblast starije historije (srednji vijek) – 1 izvršilac;

Ovdje možete preuzeti dokument:

KONKURS ZA IZBOR U ZVANJE

Konkurs je objavljen 21.03.2018. godine u dnevnom listu OslobođenjeKONKURS ZA IZBOR U ZVANJA
07.02.2018.Institut za historiju raspisuje konkurs za izbor u zvanja za slijedeće oblasti:

1. Viši naučni saradnik za oblast moderne historije – 1 izvršilac;

2. viši stručni saradnik za oblast moderne historije – 1 izvršilac;

3. stručni saradnik za oblast moderne historije – 1 izvršilac;

Ovdje možete preuzeti dokument:

KONKURS ZA IZBOR U ZVANJA

Konkurs je objavljen 07.02.2018. godine u dnevnom listu OslobođenjeDoktorirao Nedim Rabić
16.02.2018.Uposlenik Instituta za historiju Nedim Rabić, MA u srijedu 14. februara 2018. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu pred komisijom u sastavu prof. dr. Pejo Ćošković (mentor), prof. dr. Esad Kurtović i doc. dr. Emir O. Filipović, odbranio je doktorsku disertaciju pod naslovom “Stjepan II Kotromanić i njegovo doba”.Izvještaj o prijavi kandidata na Konkurs i prijedlog za izbor u zvanje naučnog saradnika za oblast moderne historije
13.02.2018.U prilogu se nalazi izvještaj:

lzvještaj o prijavi kandidataKONKURS ZA IZBOR U ZVANJE
11.01.2018.Institut za historiju raspisuje konkurs za izbor u zvanje za slijedeću oblast:

Naučni saradnik za oblast moderne historije – 1 izvršilac;

Ovdje možete preuzeti dokument:

KONKURS ZA IZBOR U ZVANJE

Konkurs je objavljen 11.01.2018. godine u dnevnom listu OslobođenjeOdržan okrugli stol "Bosna i Hercegovina 1992-1995"
23.11.2017.U povodu 25 godina od agresije na Bosnu i Hercegovinu u Sarajevu je u srijedu 22. 11. 2017. godine u organizaciji Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Univerzitetskom i nacionalnom bibliotekom Bosne i Hercegovine održan Okrugli sto Bosna i Hercegovina 1992-1995.

Kroz izlaganja učesnici skupa su analizirali bitne vojne i političke aspekte koji su rezultirali agresijom na suverenu i međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu.

 • PROMOVIRANA IZDANJA INSTITUTA
 • PROMOVIRANA IZDANJA INSTITUTA
 • PROMOVIRANA IZDANJA INSTITUTA


Na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru promovirana četiri nova izdanja Instituta za historiju
17.11.2017.Danas su na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru promovirana četiri nova izdanja Instituta za historiju. Bosanski trougao u crvenoj zvijezdi, Muhameda Nametka (promotor dr Hana Younis) Od dućana do pozorišta - sarajevska trgovačka elita 1851-1878., Hane Younis (promotor dr Sedad Bešlija) Istimalet - Bosna u osmanskoj političkoj strategiji (15. i 16. st.), Sedada Bešlije (promotor dr Faruk Taslidža) Priloge br. 45 predstavila je dr Dženita Rujanac. Na početku promocije skup je u ime domaćina pozdravio dekan doc. dr Edim Šator dok se u ime Instituta obratila direktorica dr Senija Milišić.

 • PROMOVIRANA IZDANJA INSTITUTA
 • PROMOVIRANA IZDANJA INSTITUTA


Call for papers: Historical Searches
13.11.2017.Institute for history in Sarajevo has recently redesigned its Journal, Historical Searches. Editorial Board decided that the publication from now on will be published exclusively in English language to present results of historical science from Bosnia and Herzegovina abroad.

For more information, follow the link below.:

Call for papers: Historical SearchesInstitut za historiju organizira okrugli stol "Bosna i Hercegovina 1992-1995"
02.11.2017.Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu u povodu 25 godina od agresije na Bosnu i Hercegovinu organizira okrugli sto pod nazivom "Bosna i Hercegovina 1992-1995."

Kroz izlaganja učesnici skupa će analizirati bitne vojne i političke aspekte koji su rezultirali agresijom na suverenu i međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu.

Skup će se održati 22. novembra 2017. godine u 10.00 sati u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke u Sarajevu.Javni oglas
02.11.2017.JAVNI OGLAS za izbor i imenovanje šest članova Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu – predstavnika Univerziteta i imenovanje jednog člana Upravnog odbora iz reda studenata.

Javni oglas možete preuzeti ovdje:

JAVNI OGLASPoziv za sudjelovanje - Naučni skup "Bosna i njeni susjedi u srednjem vijeku"
27.10.2017.Naučni skup „Bosna i njeni susjedi u srednjem vijeku“ bit će održan 10. maja 2018. godine u organizaciji Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu. Zamišljen je kao prilika da se ponude rezultati novih istraživanja, te iznesu rezultati dosadašnjih historiografskih dostignuća odnosa srednjovjekovne bosanske države i njenih susjeda, kao i udaljenijih država. Naučni skup je otvoren svim zainteresiranim naučnicima koji mogu ponuditi nove istraživačke rezultate.

Zainteresirane molimo da najkasnije do 31. decembra 2017. pošalju sažetak izlaganja (ne više od 400 riječi) i kratak CV. Sažetak treba poslati u elektronskoj formi na slijedeću e-mail adresu na koju se možete obratiti i za dodatne informacije: naucniskup2018@iis.unsa.ba. Obavještenje o prihvatanju prijave bit će poslano do 31. januara 2018. godine.

Poziv možete preuzeti ovdje:

Poziv za naučni skup "Bosna i njeni susjedi u srednjem vijeku"

Invitation to the 2018 Scientific Conference "Bosnia and its neighbors in the Middle Ages"Doktorirao Enes S. Omerović
18.10.2017.Uposlenik Instituta za historiju Mr. Enes S. Omerović u ponedjeljak 16. oktobra 2017. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu pred komisijom u sastavu prof. dr. Husnija Kamberović (mentor), prof. dr. Edin Radušić i prof. dr. Zijad Šehić, odbranio je doktorsku disertaciju pod naslovom “Nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini (1918-1941)”.

 • Izbor


Promocija izdanja Instituta za historiju
5.10.2017.Pozivamo sve zaintersirane da prisustvuju promociji najnovijih izdanja Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu. Promocija će biti održana u srijedu 11. oktobra 2017. godine u Svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu (Obala Kulina bana 7/II), sa početkom u 14:00 sati.

 • Izbor


Posjeta kolega sa Univerziteta u LuvenuE
6.9.2017.U utorak, 5. septembra 2017. godine Institut za historiju posjetile su prof. dr. Anne-Marie Vuillemenot i dr. Tatiana Sirbu sa Univerziteta u Luvenu (Belgija). Tom prilikom razgovarano je o budućoj saradnji dviju institucija u okviru programa Erasmus +. Također, jedna od tema bila je i pokretanje zajedničkog projekta Instituta za historiju i Odjeljenja za antropologiju Univerziteta u Luvenu. Domaćini gošćama iz Belgije bili su dr. Muhamed Nametak, koordinator za međunarodnu saradnju Instituta i dr. Sedad Bešlija, naučni saradnik u Institutu.

 • Izbor


KONKURS ZA IZBOR U ZVANJE
11.7.2017.Institut za historiju raspisuje konkurs za izbor u zvanje za slijedeću oblast:

Viši naučni saradnik za oblast starije historije (osmanski period) – 1 izvršilac;

Ovdje možete preuzeti dokument:

KONKURS ZA IZBOR U ZVANJE

Konkurs je objavljen 11.07.2017. godine u dnevnom listu OslobođenjeNova izdanja Instituta za historiju
5.6.2017.U okviru edicije historijske monografije Instituta za historiju tokom aprila i maja tekuće godine objavljene su nove tri studije.

„Istimâlet, Bosna u osmanskog političkoj strategiji (15. i 16. stojeće)“, naziv je knjige dr. Sedada Bešlije. Knjiga je obima 306 strana, urednica izdanja je dr. Hana Younis, a recenzenti su prof. dr. Enes Pelidija i dr. Muamer Hodžić. Knjigu možete naručiti po cijeni od 35 KM.

„Od dućana do pozorišta: Sarajevska trgovačka elita ‎1851-1878.“, naziv je knjige dr. Hane Younis. Knjiga je obima 360 strana, urednik izdanja je dr. Sedad Bešlija, a recenzenti su prof. dr. Zijad Šehić i prof. dr. Edin Radušić. Knjigu možete naručiti po cijeni od 35 KM.

„Bosanski trougao u crvenoj zvijezdi: kulturni tokovi i izgradnja „socijalističkog društva“ u

Bosni i Hercegovini od 1945. do 1952.“, naziv je knjige dr. Muhameda Nametka. Knjiga je obima 190 strana, urednica je dr. Senija Milišić, a recenzenti su prof. dr. Zijad Šehić i dr. Dženita Rujanac. Knjigu možete naručiti po cijeni od 15 KM.

 • PROMOVIRANA IZDANJA INSTITUTA
 • PROMOVIRANA IZDANJA INSTITUTA
 • PROMOVIRANA IZDANJA INSTITUTA


Obavještenje
30.5.2017.Obavještava se javnost da je Institut za historiju promijenio adresu i da se sada nalazi u ulici Podgaj na broju 6. Službeni telefoni ostaju isti kao i ranije.

Za više informacija vidjeti: Kontakt

 • Izbor


Doktorirala Elmedina Duranović
25.4.2017.Uposlenica Instituta za historiju Mr. Elmedina Duranović u utorak 25. aprila 2017. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu pred komisijom u sastavu prof. dr. Esad Kurtović (mentor), prof. dr. Pejo Ćošković i doc. dr. Emir O. Filipović, odbranila je doktorsku disertaciju pod naslovom “Drumsko razbojništvo u srednjovjekovnoj Bosni prema dubrovačkim izvorima”.

 • Izbor


Obavještenje za saradnike časopisa Instituta za historiju
20.4.2017.Obavještavamo saradnike časopisa Instituta za historiju da je otvoren poziv za dostavljanje radova za časopis Prilozi broj 46. Krajnji rok za dostavljanje članaka je 1. septembar 2017. godine. Priloge dostaviti elektronskim putem na adrese: nauka@bih.net.ba i institut.za.historiju@iis.unsa.ba

Upute za opremanje rukopisa možete preuzeti na slijedećem linku (pdf)Objavljen je novi broj Priloga Instituta za historiju
15.3.2017.Obavještavamo javnost da je Institut za historiju objavio 45. broj časopisa Prilozi.

Časopis je koncipiran u svojoj prepoznatljivoj formi podijeljen u dvije kategorije: 1. Članci i rasprave, sa naučnim radovima koja obuhvataju vrijeme od srednjeg vijeka do savremenog doba; i 2. Prikazi, sa recenzijama najnovijih historiografskih izdanja iz Bosne i Hercegovine i inozemstva.

Sadržaj novog broja Priloga može se pogledati ovdje:

Prilozi 45 (2016)Odobren projekt Instituta za historiju "Historija djetinjstva u Bosni i Hercegovini u 20. stoljeću"
16.2.2017.U četvrtak 16. februara 2017. godine u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu upriličeno je javno predstavljanje naučnoistraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata Univerziteta u Sarajevu, čije je (su)finansiranje odobreno u okviru Konkursa Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za (su)finansiranje projekata u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2016. godini.

Tom prilikom odobren je projekt Instituta za historiju "Historija djetinjstva u Bosni i Hercegovini u 20. stoljeću" dr. Sonja Dujmović (voditelj projekta), mr. Edin Omerčić i mr. Sanja Gladanac (saradnici).

Više informacija na www.unsa.baNova knjiga Safeta Bandžovića
16.2.2017.Dr. Safet Bandžović, naučni savjetnik Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu objavio je knjigu pod naslovom "Ideja i iskustvo: Jugoslavenski socijalizam i bošnjačka pozicija", Sarajevo, 2017.

Ova knjiga teži da, i kao sinteza brojnih radova, predstavi u širem kontekstu, kroz komparativni prikaz i historiografski kaleidoskop, ideju, genezu i praksu sovjetskog "socijalizma", njegovu nacionalnu i vjersku politiku, te uticaj na "jugoslavenski model" i odnos Komunističke partije/Saveza komunista Jugoslavije prema Bošnjacima i njihovom mjestu u jugoslavenskom društvu i državi tokom 20. stoljeća.

Poseban akcent je na novom pristupu, ruskim izvorima i literaturi o stanju na Balkanu, što je nakon Drugog svjetskog rata imalo uniforman prikaz ili ga nije uopšte bilo u našoj javnosti.KONKURS ZA IZBOR U ZVANJE
8.2.2017.Institut za historiju raspisuje konkurs za izbor u zvanje za slijedeće oblasti:

1. naučni saradnik za oblast starije historije (srednji vijek) – 1 izvršilac

2. viši stručni saradnik za oblast moderne historije – 1 izvršilac

Ovdje možete preuzeti dokument:

KONKURS ZA IZBOR U ZVANJEDoktorirao Enes Dedić
26.1.2017.Uposlenik Instituta za historiju Enes Dedić odbranio je u četvrtak 26. januara 2017. godine doktorsku disertaciju pod nazivom “Bosansko kraljevstvo i Srpska despotovina (1402-1459. godine)”. Odbrana je održana u prostorijama dekanata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu pred komisijom prof. dr. Esad Kurtović (mentor) i prof. dr. Pejo Ćošković.

 • Izbor
Najava odbrane doktorske disertacije Enesa Dedića
9.1.2017.Uposlenik Instituta za historiju Enes Dedić MA će u četvrtak 26. januara 2017. godine sa početkom u 10 sati na Filozofskom fakultetu u Sarajevu pristupiti procesu odbrane doktorske disertacije pod naslovom “Bosansko kraljevstvo i Srpska despotovina (1402-1459. godine)”. Pozivamo sve saradnike Instituta za historiju kao i sve ostale zainteresirane da prisustvuju ovoj odbrani.PROMOVIRANA IZDANJA INSTITUTA
22.12.2016.U sklopu obilježavanja DANA UNIVERZITETA U SARAJEVU u srijedu 21. decembra 2016. godine u Svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu (Obala Kulina bana 7/II) promovirana su izdanja naučnih instituta Univerziteta u Sarajevu. Tom prilikom promovirana su i novija izdanja Instituta za historiju.

Podsjećamo sve zainteresirane da se izdanja Instituta za historiju mogu kupiti na 12. Zimskom salonu knjige koji je otvoren do subote 24.12.2016.

 • PROMOVIRANA IZDANJA INSTITUTA
 • PROMOVIRANA IZDANJA INSTITUTA
 • PROMOVIRANA IZDANJA INSTITUTA


PROMOCIJA IZDANJA NAUCNIH INSTITUTA UNIVERZITETA U SARAJEVU
19.12.2016.Poštovana/i,

Pozivamo Vas, vaše saradnike, nastavnike, uposlenike i studente da u sklopu obilježavanja DANA UNIVERZITETA U SARAJEVU prisustvujete promociji izdanja naučnih instituta Univerziteta u Sarajevu. Promocija će biti održana u srijedu 21. decembra 2016. godine u Svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu (Obala Kulina bana 7/II), sa početkom u 12:00 sati.

Molimo Vas da ovaj poziv učinite dostupnim svim zainteresiranim osobama i oglasite na oglasnim pločama, panoima i web stranicama.

S poštovanjem,

SLUŽBA ZA IZDAVAČKU DJELATNOST UNIVERZITETA U SARAJEVU

Ovdje možete preuzeti plakat i program promocije:

Plakat promocije izdanja naučnih instituta UNSA

Program promocijeIzdanja Instituta moguće kupiti na 12. Zimskom salonu knjige u Sarajevu
9.12.2016.Obavještavamo sve zainteresirane da izdanja Instituta za historiju mogu kupiti na 12. Zimskom salonu knjige koji počinje u petak, 09.12.2016. godine, u galeriji Collegium Artisticum i trajat će 16 dana. Na površini od 2000 kvadratnih metara predstavit će se 52 izlagača, sa najaktuelnijom produkcijom i prigodnim cijenama. Svi zainteresirani mogu nas posjetiti od 10:00 do 19:00, svaki dan.

 • Izbor


Općinski sud u Sarajevu donio rješenje o izmjeni naziva Instituta
7.12.2016.Općinski sud u Sarajevu je, po zahtjevu Instituta, donio rješenje o izmjeni naziva naše ustanove čime je ono usklađeno sa aktuelnim zakonskim rješenjima. Tako se dosadašnji naziv "Javna naučna ustanova Institut za istoriju u Sarajevu" mijenja i glasi: "Univerzitet u Sarajevu - Institut za historiju". Time je konačno riješeno jedno od pitanja koje je dugo vremena stvaralo nejasnoće u pravnom prometu i odnosu s javnošću naše ustanove.Poziv za učešće na internacionalnoj konferenciji u Austriji
28.9.2016.U Linzu (Austrija) od 21. do 23. septembra 2017. godine održat će se međunarodna konferencija "Revolutions and Labour Relations in Global Historical Perspective". Pozivamo sve zainteresirane da uzmu učešće.

Više informacija na: Worlds of Labour Turned Upside Down – Revolutions and Labour Relations in Global Historical Perspective - Call for papers (pdf).Ministrica Dilberović primila novoimenovanu direktoricu Instituta za istoriju
28.9.2016.Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Elvira Dilberović, sa saradnicima, primila je u ponedjeljak, 26.09.2016. godine, u prostorijama Ministarstva, u Mostaru, novoimenovanu direktoricu Instituta za istoriju Sarajevo dr.sc. Seniju Milišić.

Dr. Milišić, inače viša naučna saradnica i dotadašnja v.d. direktorica Instituta, izabrana je za novu direktoricu, na mandatni period od četiri godine, na 3.redovnoj sjednici Vijeća Instituta za historiju održanoj 08.08.2016. godine.

Ministrica Dilberović čestitala je direktorici Milišić na izboru, izrazivši uvjerenje da će ovu odgovornu dužnost obavljati uspješno i predano, s ciljem daljeg napretka ove naučne ustanove koja se bavi naučnoistraživačkim radom iz oblasti historije.

Na sastanku je razgovorano o daljoj saradnji i podršci Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke Institutu koji je od 2013. godine organizaciona jedinica Univerziteta u Sarajevu.

Direktorica Milišić naglasila je da Institut teži zadržati visoke naučne standarde te nastaviti sa uspostavljanjem partnerskih odnosa sa sličnim institutima u Evropi i svijetu, realizirajući svoje ciljeve kroz naučne projekte i izdavačku djelatnost te organiziranjem naučnih konferencija, okruglih stolova, seminara, kao i naučnih i stručnih sastanaka iz oblasti historije.

 • Izbor

preuzeto sa: http://www.fmon.gov.ba/Uručeno rješenje direktorici Instituta za istoriju na mandat od četiri godine
28.9.2016.Na 47. sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu održanoj 28. septembra 2016. godine prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu, uručio je rješenje o imenovanju dr. Senije Milišić za direktora Instituta za istoriju Univerziteta u Sarajevu na mandat od četiri godine (8.8.2016 - 8.8.2020)

 • Izbor

Više informacija na: http://www.unsa.ba/Nova četiri naučna saradnika u Institutu
28.9.2016.Na 47. sjednici Senata UNSA, potvrđen je izbor u naučno zvanje naučni saradnik na period od 5 godina sljedećim uposlenicima Instituta za istoriju: Dr. Sonja Dujmović, Dr. Dženita Rujanac, Dr. Sedad Bešlija i Dr. Muhamed Nametak.Obavještenje za saradnike časopisa Instituta za historiju
25.8.2016.Obavještavamo kolege i saradnike da radove za časopise Instituta za historiju dostavljaju na adresu: nauka@bih.net.ba

Komunikacija se može odvijati i putem druge službene adrese: institut.za.historiju@iis.unsa.baIzabran novi direktor Instituta
8.8.2016.Na 3. redovnoj sjednici Vijeća Instituta za historiju održanoj 8. augusta 2016. godine u prostorijama Instituta, dr. sc. Senija Milišić, viša naučna saradnica i dosadašnja v.d. direktorica Instituta, izabrana je za novu direktoricu Instituta na mandatni period od četiri godine.

Vijeće je usvojilo i izvještaje komisija za izbor u naučno zvanje – naučni saradnik za četiri saradnika Instituta i to: dr. sc. Sonja Dujmović, dr. sc. Muhamed Nametak, dr. sc. Sedad Bešlija i dr. sc. Dženita Rujanac.

Pored navedenog, Vijeće će usvojilo i Poslovnik o radu Vijeća.

 • Izbor


Konkurs za izbor u naučna zvanja na Institutu za historiju
2.7.2016.Konkurs za izbor u naučna zvanja na Institutu za historiju

.IMENOVAN VRŠITELJ DUŽNOSTI DIREKTORA INSTITUTA ZA HISTORIJU
28.6.2016.Na 2. sjednici Vijeća Instituta održanoj 15.6.2016. godine provedeni su izbori za v.d. direktora Instituta.

U skladu sa članom 107. Statuta Univerziteta, Vijeće Instituta je, na temelju provedenog tajnog glasanja članova Vijeća, donijelo odluku o imenovanju dr. sc. Senije Milišić za v.d. direktora Instituta.

Odluka je stupila na snagu u srijedu, 29.6.2016. godine. Mandat v.d. direktora traje do imenovanja novog direktora, a najduže 6 mjeseci od dana imenovanja.

Vijeće je konstatiralo da nije bilo potrebe raspisivati novi konkurs za izbor direktora zbog činjenice da je konkursna procedura za izbor direktora u toku.

Ova odluka je donesena zbog pravne sigurnosti i nesmetanog rada Instituta.

Dr. sc. Senija Milišić rođena je 1954. godine u Sarajevu. Završila je Filozofski fakultet u Sarajevu 1978. godine. Magistarski rad „Emancipacija muslimanske žene u Bosni i Hercegovini nakon oslobođenja (1947-1952), s posebnim osvrtom na skidanje zara i feredže“ odbranila je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1987. godine. Doktorirala je 2004. godine na istom fakultetu s temom „Institucionalizacija nauke u Bosni i Hercegovini (1945-1958)“.

Od 1996. do 2000. godine u zvanju višeg asistenta predavala je na Pedagoškoj akademiji u Mostaru – Odsjek za historiju. Na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru predavala je od akademske 2004/2005. do zimskog semestra 2012/2013. godine. U 2014. godini bila je angažirana na doktorskom studiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Radila je na realizaciji nekoliko bosanskohercegovačkih i regionalnih naučnoistraživačkih projekata. Učestvovala je u radu više naučnih skupova u BiH i inozemstvu. U organizaciji Savjeta Evrope uzela učešće na više skupova s temom Nastava historije i Pisanje udžbenika historije, a u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava učestvovala je na više okruglih stolova.

Objavljivala je stručne i naučne radove u više edicija i časopisa. Do sada je objavila knjige: „Institucionalizacija nauke u Bosni i Hercegovini (1945-1958)“, Sarajevo, 2007; „Kulturna djelatnost u Bosni i Hercegovini (1945-1958)“, Sarajevo, 2012 i „Nauka i naučne ustanove u Bosni i Hercegovini (1945-1958)“, Mostar, 2015. (izmijenjeno i dopunjeno izdanje)

Član je redakcije časopisa „Istraživanja“, a bila je i član u više komisija za izbor u stručna i naučna zvanja.Citiranost bosanskohercegovačkih naučnika na Google Scholaru
18.5.2016.Španska Cybermetrics Lab, istraživačka grupa koja pripada Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (CSIC), najvećem javnom istraživačkom tijelu Španije, obavila je rangiranje naučnika iz bosanskohercegovačkih institucija prema podacima s njihovih javnih profila sadržanim u Google Scholaru.

Od 194 bosanskohercegovačka istraživača čiji je h index veći ili jednak 5 (tj. autori su ili koautori najmanje 5 radova koji su najmanje 5 puta citirani u Google Scholaru), 150 istraživača je sa Univerziteta u Sarajevu.

Tabela je dostupna na sljedećem linku: Ranking of scientists in Bosnia Hercegovina Institutions according to their Google Scholar Citations public profilesKonkurs za finansiranje/sufinansiranje naučno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata
17.5.2016.Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je raspisalo Konkurs za finansiranje/sufinansiranje naučno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2016. godini.

Integralni tekst Konkursa, kao i obrazac za prijavu, može se preuzeti na službenoj web stranici Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke www.fmon.gov.ba

Pozivamo saradnike Instituta za historiju da kompletirane prijave dostave na Protokol Instituta najkasnije do 8. juna 2016. godine do 15,00 sati, kako bismo objedinjenu dokumentaciju za prijavu blagovremeno dostavili Univerzitetu.KONKURS ZA IZBOR DIREKTORA INSTITUTA ZA HISTORIJU UNIVERZITETA U SARAJEVU
16.5.2016.KONKURS ZA IZBOR DIREKTORA INSTITUTA ZA HISTORIJU UNIVERZITETA U SARAJEVU

Datum objave: 16. 5. 2016.

Doktorirala Dženita Sarač-Rujanac
9.5.2016.Dženita Sarač-Rujanac, viši stručni saradnik u Institutu za istoriju, odbranila je u ponedjeljak 9. maja 2016. godine doktorsku disertaciju pod nazivom "Politička djelatnost Branka Mikulića od 1965. do 1988. godine". Odbrana je održana u prostorijama dekanata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu pred komisijom prof.dr. Husnija Kamberović (mentor), prof.dr. Zijad Šehić i prof. dr. Edin Radušić.

 • Održana promocija izdanja Instituta za istoriju u Tuzli
 • Održana promocija izdanja Instituta za istoriju u Tuzli
 • Održana promocija izdanja Instituta za istoriju u Tuzli
 • Održana promocija izdanja Instituta za istoriju u Tuzli


Promocija knjige Srebrenica nakon genocida na Kliofestu 2016. u Zagrebu
8.5.2016.U okviru Festivala povijesti Kliofest 2016, u Zagrebu će u srijedu 11. maja 2016. u 16 sati, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (Hrvatske bratske zajednice 4, Zagreb) biti promovirana knjiga Srebrenica nakon genocida, autorica Lare J. Nettelfield i Sarah E. Wagner.

Knjigu će predstaviti: prof. dr. Husnija Kamberović, dr. sc. Nikica Barić i dr. sc. Andriana Benčić.

Opširnije o Kliofestu 2016 na Historiografija.hrPlivske omahe i bosanskohercegovačko višeglasje u izdanjima Instituta za historiju
7.5.2016.U okviru desetog festivala Plivske omahe, u Jajcu su 6. maja 2016. direktor Instituta za historiju prof. dr. Husnija Kamberović, i dr. Amir Duranović sudjelovali u razgovoru o temi Bosanskohercegovačko višeglasje u izdanjima Instituta za historiju. U razgovoru kojega je moderirao Mevzudin Duranović predstavljena su najvažnija izdanja Instituta koja govore o bosanskohercegovačkom višeglasju, što je jedno od temeljnih značajki izdavačke produkcije Insituta za historiju.

Ovo je bila i prilika da se publici u Jajcu predstavi djelatnost Instituta za historiju u Sarajevu.

 • Održana promocija izdanja Instituta za istoriju u Tuzli
 • Održana promocija izdanja Instituta za istoriju u Tuzli
 • Održana promocija izdanja Instituta za istoriju u Tuzli


Najava odbrane doktorske disertacije Dženite Rujanac
4.5.2016.Mr. Dženita Rujanac će u ponedjeljak 9. maja 2016., sa početkom u 11 sati na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (ul. Franje Račkog 1) braniti doktorsku disertaciju pod naslovom Politička djelatnost Branka Mikulića od 1965. do 1988. godine.

Pozivamo saradnike Instituta i ostale zainteresirane da prisustvuju odbrani.Nikola Stojanović svoju ličnu arhivu poklonio Institutu za istoriju
26.4.2016.Bosanskohercegovački političar Nikola Stojanović je svoju ličnu arhivu poklonio Institutu za istoriju Univerziteta u Sarajevu. Saradnici Instituta su građu arhivistički djelimično obradili i ona je složena u 25 arhivskih kutija.

Nikola Stojanović je rođen u Ljubiji 19. avgusta 1933. godine. Nižu gimnaziju je završio u Prijedoru, a Srednju ekonomsku školu 1952. u Banjoj Luci. Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu diplomirao je 21. februara 1959. godine. U Rudniku željezne rude u Ljubiji radio je od februara 1959. do septembra 1961. kada je kao asistent počeo raditi u Višoj školi političku nauka u Sarajevu. Magistrirao je u februaru 1964. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Tada je izabran za docenta na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu za predmet Privredni sistem i ekonomska politika SFRJ.

Od 1969. do 1971. bio je direktor Republičkog zavoda za privredno planiranje i ekonomska istraživanja, a 1971. stalno je zaposlen na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu u zvanju docenta na predmetu Privredni sistem. Od 1971. do 1974. bio je član Saveznog izvršnog vijeća i Savezni sekretar za tržište i cijene. Od 1974. nalazio se na rukovodećim dužnostima unutar Saveza komunista Bosne i Hercegovine: od 1974. do 1978. bio je sekretar Izvršnog komiteta CK SKBiH, a od 1978. do 1982. je predsjednik Centralnog komiteta SK BiH, član CKSKJ i Predsjedništva SRBiH. Od 1982. do 1986. bio je član Predsjedništva CKSKJ u kome periodu je dvije godine bio sekretar Predsjedništva. Od 1986. do 1989. bio je član Predsjedništva SRBiH.
Odobren zajednički projekt Instituta za istoriju i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti
23.4.2016.Zajednički projekt Instituta za istoriju i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti pod nazivom Izvori za istoriju Crne Gore u arhivima BiH i izvori za istoriju BiH u arhivima Crne Gore, nalazi se među 14 odobrenih naučnoistraživačkih projekata u okviru naučne i tehnološke saradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore za 2016. i 2017. godinu. Ova odluka je usvojena na zasjedanje mješovite komisije za naučnu i tehnološku saradnju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore u aprilu mjesecu 2016. godine. Sa bosanskohercegovačke strane u ovom projektu će sudjelovati prof. dr. Husnija Kamberović (vođa projekta), prof. dr. Enes Pelidija i mr. Aida Ramić, a u okviru naučnoistraživačkog tima iz Crne Gore sudjeluju akademik Šerbo Rastoder (vođa projekta), Nada Tomović i Sait Šabotić.

Rezultati konkursa sa svim podacima moguće je vidjeti na web stranici:Rezultati konkursa Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke
Objavljen zbornik radova Rijeka Krivaja kroz prošlost (prostor, vrijeme, ljudi)
20.4.2016.Institut za istoriju je zajedno sa Udruženjem za modernu historiju (UMHIS) objavio zbornik radova s okruglog stola: Rijeka Krivaja kroz prošlost (prostor, vrijeme, ljudi), koji je održan u Olovu 19. septembra 2014. godine. U Zborniku se nalazi deset radova, a obuhvataju vrijeme od srednjeg vijeka do socijalističkog razdoblja. Urednik ovog izdanja je Aida Ramić.

Ovdje možete pogledati sadržaj Zbornika.(pdf)
KONKURS ZA IZBOR DIREKTORA INSTITUTA ZA HISTORIJU UNIVERZITETA U SARAJEVU
6.4.2016.Na osnovu članova 104. i 105. Statuta Univerziteta u Sarajevu i Odluke Naučnog vijeća Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu br: 0101-78/16 od 28.03.2016. godine, Institut objavljuje:

K O N K U R S

ZA IZBOR DIREKTORA INSTITUTA ZA HISTORIJU UNIVERZITETA U SARAJEVU

Kandidat za direktora mora ispunjavati sljedeće uslove:

 • 1. da je državljanin Bosne i Hercegovine;
 • 2. da nije osuđivan i da se protiv njega ne vodi postupak za krivično djelo i privredni prijestup nespojiv sa funkcijom direktora;
 • 3. da se ne nalazi u situaciji ili odnosu koji predstavlja sukob interesa sa Institutom

Posebni uslovi:

 • 1. da je doktor historijskih nauka;
 • 2. da je izabran u naučno zvanje naučni savjetnik ili viši naučni saradnik ili u naučnonastavno zvanje redovnog ili vanrednog profesora;
 • 3. da nije politički angažovan u stranačkom rukovodstvu, zakonodavnoj, izvršnoj ili sudskoj vlasti bilo kojeg nivoa.

Kandidati su uz prijavu obavezni priložiti:

 • 1. biografiju (CV), datiranu i potpisanu od kandidata sa bibliografijom;
 • 2. opis naučnog i stručnog rada;
 • 3. program rada za mandatni period;
 • 4. uvjerenje o radnom odnosu sa kretanjem u službi;
 • 5. odluku o posljednjem izboru u akademsko zvanje;
 • 6. uvjerenje o državljanstvu;
 • 8. potpisane i ovjerene izjave od nadležne općinske službe kojima kandidat potvrđuje: a) da nije osuđivan i da se protiv njega ne vodi postupak za krivično djelo i privredni prijestup; b) da nije politički angažiran u stranačkom rukovodstvu, zakonodavnoj, izvršnoj ili sudskoj vlasti bilo kojeg nivoa; d) da se ne nalazi u situaciji ili odnosu koji predstavlja sukob interesa sa Institutom

Tražena dokumentacija se prilaže u originalu ili ovjerenoj fotokopiji.

Rok za prijavu je 15 dana od dana objavljivanja Konkursa.

Prijave se dostavljaju na adresu: Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu, Alipašina 9.

Prijave se dostavljaju u zatvorenoj koverti, sa naznakom “Prijava za konkurs za izbor direktora – za Komisiju“ NE OTVARATI

Nepotpune i neblagovremene prijave neće se uzeti u razmatranje.

Datum objave konkursa na stranici Instituta za historiju: 5. april 2016.
Održana promocija izdanja Instituta za istoriju u Tuzli (video)
25.03.2016.Institut za istoriju predstavio je u četvrtak 24. marta 2016. godine u 17.00 sati svoja najnovija izdanja u Tuzli. Organizator promocije bio Filozofski fakultet u Tuzli, u čijim prostorijama je i održana promocija.

Promotori su bili:

prof. dr. Bego Omerčević

prof. dr. Senaid Hadžić

prof. dr. Sead Selimović

prof. dr. Izet Šabotić

prof. dr. Adnan Jahić

mr. Alen Salihović

Program je vodila mr. Mersiha Imamović.

Više o promociji vidi:

rtvtk.ba: Promovirano 7. izdanja Instituta za historiju u Sarajevu štampanih u protekloj godini

Fotografije sa promocije:

 • Održana promocija izdanja Instituta za istoriju u Tuzli
 • Održana promocija izdanja Instituta za istoriju u Tuzli
 • Održana promocija izdanja Instituta za istoriju u Tuzli
 • Održana promocija izdanja Instituta za istoriju u Tuzli

Ovdje možete pogledati kompletan snimak promocije:
Najava promocije izdanja Instituta za istoriju (Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli, 24.3.2016, u 17:00)


Institut za istoriju organizirat će u četvrtak 24. marta 2016. godine u 17.00 sati promociju svojih izdanja. Promocija će biti održana na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli (ulica Dr. Tihomila Markovića br. 1).

Više informacija nalazi se u letku.(pdf)Postignut sporazum: Institut za historiju za sada ostaje u zgradi u Alipašinoj ulici (video)
07.01.2016.Deložacija Instituta za historiju iz zgrade koju koristi od 1962, iako je bila najavljena za danas u 11:00, nije izvedena, jer je postignut dogovor sa Savezom samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine. Vlada Kantona Sarajevo je obećala plaćati zakupninu narednih šest mjeseci, a premijer Elmedin Konaković je u ime Vlade obećao u tom razdoblju naći trajno rješenje za smještaj Instituta.

Fotografije (klix.ba):

 • Postignut sporazum: Institut za historiju za sada ostaje u zgradi u Alipašinoj ulici
 • Postignut sporazum: Institut za historiju za sada ostaje u zgradi u Alipašinoj ulici
 • Postignut sporazum: Institut za historiju za sada ostaje u zgradi u Alipašinoj ulici
 • Postignut sporazum: Institut za historiju za sada ostaje u zgradi u Alipašinoj ulici
 • Postignut sporazum: Institut za historiju za sada ostaje u zgradi u Alipašinoj ulici

Više detalja na:

Klix.ba: Postignut sporazum: Institut za historiju za sada ostaje u zgradi u Alipašinoj ulici

Faktor.ba: Postignut sporazum: Institut za historiju neće na ulicu

Oslobođenje: Postignut sporazum: Institut za istoriju za sada ostaje u zgradi u Alipašinoj ulici

Avaz: Institut za historiju Sarajevo ostaje u Alipašinoj ulici do 30. juna

Novovrijeme.ba: Institut za istoriju ostaje u Alipašinoj ulici

Vijesti.ba: Institut za historiju za sada ostaje u zgradi u Alipašinoj ulici


Televizijski prilozi: