Enter your keyword

U Visokom promovirana izdanja Instituta za historiju

U Visokom promovirana izdanja Instituta za historiju

 

 

 

 

U utorak, 24.9.2019. godine u Kulturnom centru “Altindag” u Visokom održana je promocija najnovijih izdanja Instituta za historiju UNSA. Organizatori promocije bili su Institut i Zavičajni muzej Visoko.
Na početku promocije koju su u velikom broju posjetili Visočani pozdravnim govorom ispred domaćina obratila se Mubera Imamović-Pulo, v.d. direktorica Zavičajnog muzeja Visoko.
Nakon toga, uslijedila je promocija najprije institutskog časopisa Prilozi br. 47 urednice dr. Hane Younis. Promotor je bila dr. Ramiza Smajić.
U nastavku su promovirane četiri historijske monografije Instituta i to: Sedad Bešlija, Istimalet: Bosna u osmanskoj političkoj strategiji 15. i 16. stoljeće, promotor je bio dr. Muamer Hodžić s Orijentalnog instituta UNSA; Hana Younis, Od dućana do pozorišta – sarajevska trgovačka elita 1851-1878, promotor je bio dr. Sedad Bešlija; Enes S. Omerović, Nacionalne manjine u BiH (1918-1941), promotor je bila mr. Seka Brkljača i Muhamed Nametak, Bosanski trougao u crvenoj zvijezdi – kulturni tokovi i izgradnja socijalističkog društva u BiH 1945-1952, promotor je bila dr. Dženita Rujanac.
Na kraju dr. Sabina Veladžić je govorila o drugom institutskom časopisu, Historijska traganja/Historical searches br. 17.
Bilo je to ugodno jednosatno druženje uz knjigu i historijske teme, a na kraju programa dr. Sedad Bešlija, v.d. direktor Instituta se zahvalio promotorima na uloženom trudu i profesionalnom predstavljanju publikacija te publici koja je izdvojila svoje vrijeme da čuje nešto više o naučnim rezultatima Instituta u godini jubileja.