Enter your keyword

Mr. Edin Omerčić u stručnoj posjeti Beogradu

Mr. Edin Omerčić u stručnoj posjeti Beogradu

Mr. Edin Omerčić, viši stručni saradnik u Institutu za historiju, boravio je u KROKODILovoj rezidenciji u Beogradu, a u okviru projekta Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma. Tokom boravka u Beogradu je pregledavao štampu iz razdoblja 1990. i 1991. godine u Narodnoj biblioteci Srbije, a u sklopu putovanja je posjetio kolege u beogradskom Institutu za savremenu istoriju.

Cilj rezidencijalnih boravaka u okviru projekta Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma je da se istoričarima iz nekadašnjih jugoslavenskih republika omogući dvonedeljni istraživački boravak tokom kog mogu koristiti materijale iz državnih arhiva u Beogradu. Naime, nakon raspada Jugoslavije, cjelokupan arhivski materijal koji svjedoči o historiji te države ostao je u Beogradu, što je veliki problem za sve istraživače koji se bave periodom od 1918. do 1991. godine. Ovo se naročito odnosi na analize jugoslovenske vanjske politike koje nisu moguće bez upotrebe Arhiva Jugoslavije i Arhiva Ministarstva spoljašnjih poslova.

Nakon projekta Jezici i nacionalizmi Udruženje KROKODIL je započelo novi projekat pod nazivom Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma čiji je glavni cilj stvaranje prostora za istorijski i interkulturalni dijalog kroz kreiranje mreže historičara, pisaca, novinara, studenata i šire publike koja će doprinijeti rješavanju konflikta, uzajamno poštovanim historijskim narativima (ako već zajednički nije moguć), i inkluzivnijoj kulturi sjećanja. Projektne aktivnosti će rezultirati stvaranjem održive platforme koja će omogućiti uzajmno prihvatljive interpretacije događaja iz bliže i dalje prošlosti korištenjem metoda multiperspektivnog historijskog narativa.

K.R.O.K.O.D.I.L. je akronim za Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju. Udruženje je posvećeno kreiranju književnih, kulturnih i društveno-političkih programa i sadržaja u cilju razvoja književne publike kao i one zainteresovane za kulturu uopće, promovisanju politike dijaloga, pomirenja i rekonstrukcije pokidanih kulturnih veza prevashodno na prostoru Zapadnog Balkana ali i produbljivanju uzajamnog razumijevanja te prihvatanja različitosti na evropskom kontinentu i šire.