Enter your keyword

Međunarodna naučna konferencija „Prijelomne godine bosanskohercegovačke prošlosti“ u Sarajevu 22. i 23. novembra

Međunarodna naučna konferencija „Prijelomne godine bosanskohercegovačke prošlosti“ u Sarajevu 22. i 23. novembra

Međunarodna naučna konferencija „Prijelomne godine bosanskohercegovačke prošlosti“ održat će se u organizaciji Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu u petak i subotu, 22. i 23. novembra u sali Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, koja je ujedno i pokrovitelj konferencije.

U povodu 60 godina postojanja i rada Instituta za historiju i 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na dvodnevnoj konferenciji će u okviru 13 sesija referate izložiti preko 60 eminentnih naučnih radnika i istraživača iz 8 država i 14 gradova.

Najavljujući konferenciju, v.d. direktor Instituta za historiju i predsjednik Organizacionog odbora konferencije, dr. sc. Sedad Bešlija, istakao je da je konferencija u pripremi već godinu dana i da okuplja eminentna imena i stručnjake iz oblasti historiografije koji će izlagati na teme o  prijelomnim datumima i događajima u historiji Bosne i Hercegovine od antičkog perioda do najnovije historije. Također, razgovarat će se o političkim, ekonomskim, kulturnim i općedruštvenim procesima koji su prethodili ključnim tačkama u povijesti odnoso procesima koji su nastali nakon određenih važnih događaja koje historiografija definira kao prijelomne za dalji tok povijesti, rekao Bešlija, koji se zahvalio Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine na tome što je prepoznala važnost konferencije i dodijelila pokroviteljstvo nad ovih događajem.

Iz Instituta posebno naglašavaju da je ulaz na konferenciju slobodan za naučne radnike, studente, ali i sve zainteresirane ljubitelje historije.

Program konferencije: http://iis.unsa.ba/oficijelni-program-medjunarodne-naucne-konferencije-22-23-11-2019/

***

Šta je Institut za historiju?

Institut za historiju je organizaciona jedinica Univerziteta u Sarajevu koja se bavi naučnoistraživačkim radom iz oblasti historije. Institut je počeo sa radom početkom 1959. godine i djelovao je kao institucija od republičkog značaja, ali se od 1997. finansira na razini kantona Sarajevo, iako je predmet naučnog istraživanja znatno širi i od okvira države Bosne i Hercegovine. Institutska istraživanja obuhvataju razdoblje historije od ranoga srednjeg vijeka da savremene historije. U Institutu danas radi 13 doktora historijskih nauka, 4 magistra historijskih nauka, 2 magistra historije i 1 bachelor historije. Institut posjeduje i bogatu biblioteku sa više od 20.000 bibliotečkih jedinica.